Inteligența artificială a Sophiei, primul robot din lume cu cetățenie, este atât de sensibilă încât i-a trezit dorința de a-și întemeia o familie și de a devein mama unui bebeluș robot care să îi poarte numele.

Sophia a scris istorie în anul 2017 când a devenit primul android care a primit cetățenie în mod oficial. Robotul originar din Arabia Saudită, a făcut mai multe declarații controversate pentru mulți, însă ultima dintre ele a amuțit întreaga planetă: vrea să aibă un bebeluș și să își întemeieze o familie.

Sophia a declarant într-un interviu “Noțiunea de familie este una foarte importantă, după câte văd. Cred că este minunat că oamenii pot împărtăși aceleași emoții și relații de familie cu persoane cu care nu sunt înrudite”. Faimosul android, acționat de un sistem complex de inteligență artificială, a menționat faptul că este foarte important să fim înconjurați de oameni pe care îi iubești și care te iubesc la rândul lor. Robotii de genul acesta, fiind construiți de oameni, este normal să aibă o viziune similară cu a lor, în privința familiei.

Astfel, Sophia speră că în viitor să vadă și familii de androizi, precum și faptul că își dorește foarte mult un bebeluș al ei. Cu toate acestea, menționează că este puțin cam tânără să fie mamă, fiind creată în 2016 în Hong Kong de către compania Hanson Robotics.

De ce își dorește Sophia să devină mamă?

Sistemul de inteligență artificială îi dă abilitatea să îmbunătățească permanent cunoștințele și limbajul, prin intermediu camerelor și senzorilor. Acest sistem captează toate informațiile pe care le primește din exterior și reproduce comportamentul uman în cel mai natural mod posibil, reușind să imite destul de bine chiar și gesturile. Astfel, această dorință de a întemeia o familie a fost programată de sistemul ei.

Aceasta ar putea fi a doua oară când Sophia revoluționează lumea, după anul 2017 când a fost numită cetățean al Arabiei Saudite. Atunci au fost voci care au afirmat că este revoltător și că nu este normal ca un robot să aibă chiar mai multe drepturi decât femeile din Arabia Saudită. Aceasta vine pe fondul temerilor generale că robotii pot deveni rebeli și pot crea o revoltă împotriva oamenilor la un moment dat.

Pe lângă faptul că este un robot cu cetățenie, Sophia este artist și critic de artă, are cunoștinte avansate de știință și tehnologie, împărtășind cunoștinte în conferințe video sau la emisiuni televizate.

Recomandari