Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Fiind una dintre cele mai urmărite competiții sportive, depășită numai de Campionatul Mondial de Fotbal, campionatul european de anul acesta cu siguranță va scrie istorie, din cauza condițiilor în care a fost organizat și provocărilor de toate felurile.

Anglia, Franța și Belgia se pare că ar fi favoritele la titlu pentru anul acesta, însă, așa cum s-a văzut de-a lungul timpului, pot apărea surprize.

În decursul istoriei, au fost momente care au marcat acest Campionat și care au rămas cu siguranță în memoria microbiștilor de pretutindeni.

Primul Campionat European de Fotbal – 1960
În anul 1960 competiția purta numele de Cupa Europeana a Națiunilor și s-a disputat între 17 tari, toate dornice să obțină trofeul pentru prima dată. Finala campionatului s-a desfășurat la Paris, unde Uniunea Sovietică a învins Iugoslavia. Victoria a fost adusă în minutul 7 al prelungirilor de către Viktor Ponedelnik. După meci, Ponedelnik a declarat că acest gol a fost cel mai frumos moment din viața lui.

Victoria Italiei decisă de o monedă – 1968
Cu toate că într-un final Italia a castigat în finala cu Iugoslavia, pentru a ajunge aici, trebuia să învingă mai întâi Uniunea Sovietică în semi finală. După 120 de minute de joc fară niciun gol, a fost decis că rezultatul final să fie dat prin metoda aruncatului monedei. Căpitanul Italiei din vremea aceea, Giacinto Facchetti, a ales pajura și norocul a fost de partea lui. În finala cu Iugoslavia au avut o binemeritată victorie, de data aceasta câștigată prin intermediul performanțelor sportive ale jucătorilor.

Anul apariției loviturii Panenka – 1976
În anul 1976, Cehoslovacia a câștigat trofeul european în înfruntarea cu Germania de Vest. Meciul a fost câștigat cu golul memorabil al jucătorului Antonin Panenka, care, într-un moment de inspirație, a fentat pur și simplu portarul, simulând un șut către dreapta și marcând de fapt chiar în mijlocul porții. Acest tip de lovitură nu mai fusese folosită de niciun fotbalist până în acel moment, motiv pentru care a rămas în istorie. Cu toate că este o manevră care nu funcționează întotdeauna, așa cum însuși Panenka a afirmat, cei care au folosit-o după el au afirmat că este o lecție foarte bună de calm și autocontrol sub presiunea momentului.

Voleul lui Van Basten – 1988
În anul 1988, finala EURO s-a disputat între Olanda și Uniunea Sovietică. În minutul 54 al meciului, Arnold Muhren a dat o pasă din lateral pe care Marco van Basten, în vârstă de 33 de ani în acel moment, a prins-o într-un unghi foarte îngust, după care a șutat către poartă cu o viteză incredibilă, fix pe deasupra portarului, care nu a mai putut reacționa în niciun fel. A fost un moment pe care însuși van Basten l-a simțit ca fiind magic.

Golul de aur – 1996
Anul 1996 este unul de referință de asemenea: în finala dintre Germania și Republica Cehă, scorul final a fost stabilit în mod miraculos în minutul 95 de către atacantul Oliver Bierhoff, în vârstă de 28 de ani. Ceea ce este și mai important, este faptul că Bierhoff inițial nici nu trebuia să facă parte din primul 11, iar după acest gol de aur din finală, a  devenit căpitanul echipei de fotbal a Germaniei.

Victoria Greciei – 2004
În anul 2004, Grecia a învins într-un mod miraculos Portugalia, care era și gazda campionatului la acea vreme. Aceasta în condițiile în care, la începutul campionatului, antrenorul echipei Greciei a declarat că ei își doresc de la acea competie să câștige macar un meci. Bineînțeles, la finalul meciului memorabil pentru ei, antrenorul Greciei Otto Rehhagel a căzut în genunchi și a izbucnit în lacrimi de fericire. La întoarcerea în țară, fotbaliștii naționalei au fost primiti în aer de sărbătoare de către fani iar pe autocarul lor a fost inscripționat un text memorabil : «  Grecia Antica avea 12 zei. Grecia Modernă are 11 ».

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here