Microsoft lanseaza un instrument care va fi foarte util in lupta impotriva fake news-ului, a campaniilor de dezinformare si a deep fake-ului.

Microsoft Video Authenticator se numeste software-ul gratuit oferit de catre gigantul IT. Acesta analizeaza clipuri video, fotografii si noteaza un punctaj care reflecta probabilitatea ca respectivul continut sa fie fals intr-un sens sau altul.

Deepfake este noul ”fenomen” de trucare si falsificare a continutului foto/video

Clipurile deepfake sunt noua provocare la ora actuala in materie de stiri false si dezinformare. Din nefericire exista sanse mari ca aceasta tendinta sa se accentueze si mai mult in urmatorii ani. Un continut deepfake este generat cu ajutorul tehnologiilor de inteligenta artificiala. Acest continut are rolul de a convinge masele de oameni ca imaginea sau clipul video reflecta situatii reale din viata cotidiana. Pe principiul ”cui pe cui se scoate”, tot inteligenta artificiala este capabila sa detecteze aceste falsuri si sa analizeze detalii subtile care nu sunt obsevate de publicul larg.

Microsoft Video Authenticator va fi pus la dispozitia studiourilor de stiri, dar si a organizatiilor care organizeaza campanii. Acest demers al Microsoft are rolul de a stopa preluarea continutului fals si raspandirea pe canale foarte cunoscute.

Cum functioneaza Microsoft Video Authenticator

Noul software se bazeaza pe analizarea trasaturilor faciala si poate sa scoata in evidenta orice detaliu in neregula. Continutul deepfake contine foarte multe erori subtile de editare cum ar fi geometria inconsecventa a trasaturilor faciale. Mai mult decat atat, gigantul american le ofera jurnalistilor si echipelor de campanie electorale mijloace tehnice pentru certificarea prin semnattura digitala a continutului publicat. Concret, originea unei fotografii sau a unui clip video va fi legata de identitatea unui autor recunoscut. Reprezentatii Microsoft afirma ca aceasta tehnologie atinge un nivel inalt de acuratete.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here