Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Kandovan este unul dintre puținele sate din lume construit într-un sistem de peșteri și locuit încă în zilele noastre. Localnicii și-au sculptat casele în roca vulcanică, prin meșteșuguri transmise din generație în generație. Satul este unul dintre cele mai pitorești din nord estul Iranului și poate fi vizitat în timpul unei excursii de o zi din Tabriz.

Kandovan este adeseori numit și Cappadocia Iranului, datorită asemănării între cele două zone.

De ce să vizităm Kandovan?
În timp ce în Cappadocia majoritatea peșterilor au fost transformate în hoteluri și restautante, în Kandovan peșterile sunt locuințele oamenilor. Acest lucru face ca experiența din Kandovan să fie cu adevărat unică și specială.

Situat în apropierea orașului Tabriz, în regiunea montană Sahand, satul este unul cu adevărat pitoresc: fiind înconjurat de munți, în zonă este rece în mare parte a anului, iar priveliștea cu zăpadă depusă pe stâncile din jur este incredibilă. De fapt chiar Munții Sahand sunt responsabili pentru formațiunile stâncoase cu forme ciudate. Vulcanul din zonă a fost activ timp de 11 milioane de ani.

Unii arheologi afirmă că oamenii de aici au trăit în peșteri încă de acum 3000 de ani. Cu toate acestea, locuitorii satului spun că acesta are o vechime de 700 de ani, fiind locuit de refugiații din Khorezm din calea armatei mongole. Inițial au folosit peșterile pentru a se ascunde, însă văzând că le pot asigura adăpost, au decis să rămână aici. Unul dintre motive este faptul că aceste peșteri, fiind construite din roci vulcanice, mențin căldura pentru mult timp iarna și răcoare în timpul verii. Numele localității vine cel mai probabil de la cuvântul persan Kandoo care înseamnă stup. Și într-adevăr, privit de departe, satul are acest aspect de stup de albine.

De câțiva ani, locuitorii din Kandovan s-au obișnuit și cu turiștii, chiar transformând unele dintre peșteri în magazine de suveniruri. Kandovan este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul, motiv pentru care a întâlnit toate coordonatele pentru a deveni parte din Patrimoniul UNESCO. În prezent locuiesc 117 familii aici, iar apropiere se construiesc niște clădiri tot în piatră, însă cu o arhitectură mai modernă.

Turiștii sunt primiti bine în sat. Cu toate că locuitorii sunt obișnuiți cu prezența lor, își continuă treburile de zi cu zi: copiii joacă fotbal, ciobanii trec agale cu turma de oi, iar femeile își pun rufele la uscat.

Turismul este o sursă adițională de venit pentru locuitori cu siguranță, însă nu pot să trăiască numai din aceasta. Kandovan merită să fie vizitat, pentru experiența unică și autentică pe care o oferă.

Ce se poate face în Kandovan?
Nu există foarte multe lucruri de făcut în Kandovan, în afară de plimbări și admirat arhitectura impresionantă a caselor. În cazul în care optați pentru o excursie din Tabriz, 2-3 ore vor fi suficiente pentru a vizita întreaga localitate.

Vă puteți plimba pur și simplu pe străzile înguste și puteți observa stilul de viață al locuitorilor. Pentru că multe dintre străzi sunt în pantă destul de abruptă, este indicat să purtați încălțăminte corespunzătoare de munte. Puteți vizita magazinele de suveniruri.

Moscheea Karan este de asemenea interesantă de vizitat, fiind una dintre puținele din lume construite în peștera.

Bazarul Kandovan este locul perfect din care puteți cumpăra suveniruri  și produse locale precum mierea, nucile și plantele medicinale.

Dacă aveți curaj să traversați podul de peste rău, veți descoperi imaginea incredibilă asupra satului. Cu siguranță veți putea surprinde nistre cadre memorabile, care se vor transforma în amintiri prețioase.

De-a lungul râului există câteva restaurante și baruri, unde majoritatea preparatelor sunt tradiționale iraniene, cum ar fi kebab sau orez.

Pentru că în Kandovan iernile sunt lungi și foarte friguroase, iar verile foarte călduroase, cea mai bună perioadă în care puteți vizita este primăvara și toamna.

Cum se poate ajunge din Tabriz în Kandovan
Cu taxi – cea mai rapidă dintre variante. Un drum dus-întors durează circa 2 ore și costa între 13 și 20 USD.

Cu transport public – cea mai ieftina dintre variante. Din piață Rahahan din Tabriz se poate lua un microbuz, costul biletului este de 0.30 USD și durează aproximativ 1 ora. Acesta merge însă numai până în localitate Oksu. Pentru a călători mai departe către Kandovan, se poate lua un taxi, cu un cost între 5 și 10 USD, iar că durata este de circa 20 de minute.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here