Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

În Statele Unite, după Ziua Recunoștinței începe oficial sezonul sărbătorilor de iarnă, așa cum a decretat în secolul XIX Abraham Lincoln. Această zi va căpăta însă mult mai târziu denumirea de “Black Friday”.

De unde vine denumirea de Black Friday?
De la perioada cumpărăturilor care începe în vinerea de după Ziua Recunoștinței, perioadă în care toate magazinele au observat că au încasări record. Și pentru că toți contabilii marcau cu culoarea negru profitul atunci când înregistrau încasările fiecărei zile și cu roșu pierderile, ziua a primit numele de “Black Friday” sau ziua când magazinele înregistrează numai încasări. Astfel, Black Friday este o zi profitabilă în industria de retail, dar și pentru restul economiei. Aceasta pentru că piața de retail aduce în State aproximativ 70% din Produsul Intern Brut. Pentru a încuraja și mai mult oamenii să cumpere, comercianții au început să facă și reduceri valabile numai în acea zi.

Black Friday de-a lungul istoriei
În anul 1905, magazinul Eaton a lansat prima paradă de Ziua Recunoștinței, aducând o sanie cu un Moș Crăciun, pe care a plimbat-o pe străzile orașului Toronto. Inspirați de aceștia, în anul 1924 cei de la Macy’s au început să organizeze propria paradă în New York, anunțând în timpul acesteia că din ziua următoare oamenii pot începe cumpărăturile pentru sărbătorile de iarnă.

În anul 1939, în timpul Marii Recesiuni, Ziua Recunoștinței ar fi picat în ultima săptămână din luna noiembrie. Comercianții se temeau că sezonul de cumpărături vă fi unul mult prea scurt din acest motiv și atunci au trimis o petiție către președintele Roosevelt că sărbătoarea să fie mutată în a patra zi de joi din noiembrie, lucru cu care acesta a fost de acord. În anul 1941 Congresul a adoptat chiar o lege în care a fost menționat că Ziua Recunoștinței vă avea loc în fiecare an în a patra zi de joi din luna noiembrie. Din anul 1950 și ziua următoare după cea a Recunoștinței a fost declarată una liberă, astfel oamenii erau încurajați să meargă în magazine. În anul 1966 a apărut pentru prima dată denumirea de “Black Friday” într-un articol de ziar, fiind folosită de poliția din Philadelphia pentru a descrie haosul din magazine din acea zi. În ciuda faptului că unii comercianți nu au fost încântați de denumirea cu conotații negative, “Black Friday” a rezistat până în zilele noastre și este o zi mult așteptată de oameni din lumea întreagă.

Vezi si

Citeste si

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here