Plantele sunt primele care se simt afectate de instalarea frigului. Mai jos vezi cum sa ingrijesti plantele pentru a se mentine verzi si sanatoase in perioadele friguroase.

1. Nu lasa plantele in zone foarte reci

Pervazul ferestrei este un loc care poate aduce variatii de temperatura, iar multe dintre plante nu sunt rezistente acestora. Un geam care nu este bine izolat va aduce racoare in casa. Aseaza plantele care au nevoie de caldura si lumina in zone in care nu exista pericol de frig.

2. Atentie la umiditatea din aer

Multe dintre plante se dezvolta in umiditate de 40 – 50%, dar atunci cand geamurile sunt inchise, nivelul de umiditate poate fi mai mic. Cea mai la indemana solutie este sa cumperi un umidificator care te ajuta si pe tine sa respiri mai usor aer curat, dar si pe plante deoarece le va oferi umiditatea necesara.

3. Mentine o temperatura constanta

Temperatura ideala variaza de la o specie la alta, dar majoritatea plantelor se descurca bine la o temperatura cuprinsa intre 18 – 23 grade Celsius. O usoara scadere pe timpul noptii nu reprezinta niciun pericol pentru plantele din locuinta ta.

4. Nu le uda excesiv

Cand afara este frig nu trebuie sa uzi plantele in acelasi ritm ca in perioadele calduroase. Acest lucru poate duce la inundarea plantelor. O metoda clasica, dar si cea mai buna de a verifica umiditatea solului este sa pui degetul la 2 cm sub pamant. Partea superioara a solului se usuca prima data.

5. Spala plantele

Daca frunzele sunt prafuite, le poti sterge cu un burete sau o carpa umeda. In acest fel plantele tale pot respira mai usor.

6. Nu mai folosi ingrasamant

In lunile de iarna plantele nu au nevoie de fertilizare deoarece cresterea naturala este cea mai lenta. Ingrasamantul se foloseste in lunile de vara cand plantele revin la ritmul normal de crestere.

7. Aseaza-le la lumina

Plantele au nevoie mereu de lumina, indiferent de anotimp. Incearca sa le gasesti un loc cat mai apropiat de o sursa de lumina naturala, dar nu pe pervazul geamului pentru a evita sa ia contact cu aerul rece de afara.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here