Atunci când avem nevoie să ne achiziționăm ochelari, trebuie să ținem cont de câteva aspecte importante. Pe lângă detaliile privind forma feței, preferințele fiecăruia și scopul pentru care îi cumpărăm (pentru citit, pentru sport, pentru scufundări, etc) sunt și alți factori importanți de care trebuie să ținem cont. Cel mai bun punct de plecare sunt ochelarii pe care îi aveți în prezent. Dacă sunteți mulțumiți cu felul în care arată, puteți opta pur și simplu pentru o formă similară de ramă. Dacă vă doriți totuși altceva, sau dacă este prima dată când vă cumpărați ochelari, iată câteva sfaturi utile.
Ochelarii potriviți în funcție de forma feței
Pentru persoanele cu forma feței pătrată, respectiv fruntea, obrajii și bărbia sunt relativ egale iar bărbia destul de pronunțată, sunt potriviți ochelarii cu forma rotundă, meniți să « îndulcească » trăsăturile feței. Ochelarii de tip aviator sau în formă de ochi de pisică, sunt de asemenea potriviți pentru această formă a feței. Pe de altă parte, ramele pătrate nu sunt deloc recomandate pentru persoane cu această formă a feței.
Pentru persoanele cu forma rotundă a feței, respectiv cu toate trăsăturile uniforme, cu obrajii și fruntea aproximativ egale, sunt potriviți ochelarii cu formă dreptunghiulară. Această formă de ochelari dă impresia de alungire a feței. Este ideal că ei să fie eleganți și nu foarte înguști. De evitat în mod clar ramele rotunde pentru persoanele cu această formă a feței.
Pentru persoanele cu fața în formă de inimă, respectiv cu frunte îngustă, obraji proeminenți și bărbie ascuțită, sunt potrivite cam toate formele de rame pentru ochelari. Mai mult decât altele, ochelarii rotunzi și ovali aduc un echilibru ideal pentru această formă a feței. Ramele ar trebui să fie înguste și delicate, în niciun caz proeminente și intens colorate.
Pentru persoanele cu fața ovală este mult mai ușor să își aleagă ochelarii. Trăsăturile acestor persoane sunt armonioase și echilibrate și pot purta orice model de ramă de ochelari, de la rotund, la ochi de pisică și culori dintre cele mai îndrăznețe. Singurul lucru de luat în calcul este că ochelarii să nu fie prea mari sau prea mici.
Atât în cazul persoanelor cu miopie, cât și al celor cu hipermetropie, pe măsură ce dioptria este mai pronunțată, cu atât rama este mai groasă, lucru total greșit. Este recomandat ca pentru dioptrii mari să se aleagă rame mai groase, potrivite cu lentilele, groase și ele. Pe de altă parte, pentru cei cu dioptrii mici, ramele ar trebui să fie subțiri și delicate.