Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, care a respins inițial cererea, a dat companiei undă verde, la câțiva ani după ce miliardarul din tehnologie a promis pentru prima dată că va începe testarea. Firma de cipuri pentru creier a lui Elon Musk, Neuralink, a declarat că a primit aprobarea pentru a începe să efectueze studii pe oameni.
Neuralink a spus într-un tweet de joi că a câștigat aprobarea Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) „pentru a lansa primul nostru studiu clinic la om!” Reprezintă „un prim pas important care va permite într-o bună zi tehnologiei noastre să ajute mulți oameni”, se spune. Compania nu a detaliat obiectivele studiului sau când vor începe studiile, dar a spus că nu recrutează încă.
Domnul Musk, care anul trecut a susținut că dispozitivele sunt atât de sigure încât și-ar folosi bucuros copiii ca cobai, speră că într-o zi vor ajuta la afecțiuni precum obezitatea, autismul, depresia și schizofrenia, precum și pentru a permite navigarea pe internet și telepatia. Miliardarul a spus că Neuralink va începe studiile pe oameni de cel puțin patru ori din 2019, dar compania a solicitat aprobarea FDA abia la începutul anului trecut.
Agenția a refuzat-o atunci – problemele majore au implicat bateria cu litiu a implantului, posibilitatea ca firele sale să migreze în creier și dacă dispozitivul ar putea fi îndepărtat în siguranță fără a deteriora țesutul cerebral – și a spus că preocupările trebuie abordate înainte de a sancționa studiile pe oameni.
Detalii suplimentare despre proiectul companiei Neuralink
Neuralink, fondată în 2016, a făcut obiectul mai multor investigații federale. În decembrie anul trecut, se pare că a fost investigată pentru presupuse încălcări ale bunăstării animalelor în activitatea sa, susține că a negat. Un total de 1.500 de animale au murit în patru ani, potrivit unui raport, ceea ce a dus la plângeri interne că testele pe animale au fost grăbite – provocând suferințe inutile și decese.
Musk a crescut presiunea pentru a accelera dezvoltarea, a spus personalul, ceea ce a condus la experimente greșite care trebuiau repetate. Într-un caz, 25 de porci au fost implantați cu dispozitive de dimensiune greșită – o sursă a spus agenției de presă Reuters că aceasta a fost o eroare care ar fi putut fi evitată cu mai multă pregătire.
Neuralink speră că implantul pe care îl dezvoltă va ajuta persoanele paralizate să meargă din nou – și să vindece alte probleme neurologice. Cercetătorii elvețieni au arătat potențialul tehnologiei la începutul acestei săptămâni. Un bărbat paralizat din Olanda a putut să meargă pur și simplu gândindu-se la asta – datorită unui sistem de implanturi care îi transmit fără fir gândurile la picioare și picioare.
Articol recomandat: Cele mai bune documentare de pe Netflix în 2023
Sursa: news.sky.com
Imagine: businesstoday.in