Traseul pe drumul european E85 este cel mai scurt drum spre Thassos.
Sa presupunem ca plecarea este din Bucuresti, insa in principiu traseul este acelasi indiferent de unde pleci.

Drumul din Bucuresti si pana la Ruse este de aproximativ 65 de kilometri.
– Apoi de la Ruse vei merge prin Bulgaria aproximativ 365 de kilometri pana la Makaza. Drumul prin Bulgaria nu ar trebui sa fie mai lung de 5 ore, daca respectati cu strictete regulile de circulatie.
– Apoi prin Grecia vei mai avea de mers inca 120 de kilometri, de la Makaza pana la Keramoti. Mare parte din drumul prin Grecia este pe autostrada, cu limita de 130 km/h.

Daca totul pe drum este ok acest traseu ar trebui sa dureze in jur de 8-9 ore. Drumul s-ar putea sa se prelungeasca, din punct de vedere al timpului pentru ca de obicei la vama Makaza este aglomeratie foarte mare, mai ales daca mergi in plin sezon. Atenție, aici este permisă doar trecerea autovehiculele sub 3,5 tone si a autocarelor.

Deci in concluzie cel mai scurt traseu spre Thassos este urmatorul:
Bucuresti(dupa caz) – Ruse – Biala – Veliko Tarnovo – Gurkovo – Stara Zagora – Dimitrovgrad – Haskovo – Kardzali – Makaza – Komotini

Daca folosesti Waze ai grija sa setezi aplicatia sa nu aleaga cel mai scurt drum, risti sa te duca prin cine stie ce hartoape, mai ales prin Bulgaria.

Costuri
Drum dus intors (pentru cei 1.100 – 1200 de km) pentru benzina/motorina intre 550 si 750 de lei.
Sfat: Inainte de a trece vama de la Ruse, alimenteaza. In principiu ar trebui sa faci plinul ca sa fii sigur ca iti ajunge combustibilul pana la Kardzali, unde iti recomand sa alimentezi de benziaria OMV (Recomandat ar fi sa platesti cu cardul).
Taxa de pod Giurgiu – Ruse – 13 lei – autoturism;
Vigneta bulgareasca: 8 euro/ saptamana sau 15 euro/luna;
Taxa de autostrada – se plateste undeva pe la mijlocul ei, si este 2.40€;
Feribot catre Thassos (Keramoti – Limenas): 3,5 euro/pers, 1,5 euro/ pers (copii 5-10 ani), 16 euro/ masina (vehicul pana la 4,25 metri)

Drumul cu feribotul dureaza intre 35 si 45 de minute, iar plecarile sunt din jumatate in jumatate de ora.

Sfat: Pentru ca cea mai mare parte din drum este prin Bulgaria ia la tine cateva zeci de leva, pentru orice eventualitate. Incearca sa ii schimbi in bancnote cat mai mici atat leva cat si euro. In situatii neplacute va pot fi de folos (Politistii din bulgaria sunt ceva mai ingaduitori si daca le spui ca mergi la cineva in vizita in Bulgaria si nu in congediu in Grecia).

Sfat: Dsecarca traseul pe garta inainte de a pleca la drum. Vor fi zone pe drum in care nu o sa ai semnal.
Ca backup poti sa instalezi si aplicatia de GPS Here We Go, descarca harta Romaniei, Bulgariei si graciei (este gratuit). Aceasta aplicatie functioneaza si fara internet, offline, si iti poate fi de folos la nevoie. Vezi mai multe despre aplicatia de GPS Here AICI.

Recomandari