Calitatea vietii din orasele Romaniei difera de la o zona la alta. Asa cum era de asteptat, Cluj-Napoca se situeaza pe primul in topul resedintelor de judet unde oamenii sunt multumiti de calitatea vietii. Aceeasi analiza facuta de Banca Mondiala noteaza ca locuitorii din Ploiesti sunt cei mai nemultumiti.
Cluj-Napoca, 97% grad de satisfactie
Clujenii sunt foarte multumiti de orasul lor aflat in continua dezvoltare. Conform sociologilor, orasul Cluj beneficiaza de un marketing si o promovare intensa. Chiar si asa, in tara noastra mai sunt 9 orase unde nivelul de satisfactie al cetatenilor depaseste 90%. Acestea sunt:
- Oradea 96%;
- Alba Iulia 95%;
- Brasov 94%;
- Drobeta-Turnu Severin 94;
- Timisoara 92%;
- Sighisoara 92%;
- Slatina 90%;
- Iasi 90%.
Conform barometrului, Sighisoara este cel mai nou municipiu care se bucura de o apreciere a locuitorilor sai de peste 90%. Nivelul de multumire al locuitorilor este direct influentat de infrastructura educationala, de siguranta publica, serviciile de transport public, disponibilitatea magazinelor si centrelor comerciale.
Cluj Napoca, orasul cu cele mai eficiente strategii de marketing
„Daca e sa raspund de ce, pentru majoritatea criteriilor, preferintele respondentilor au situat Clujul si Oradea pe primele locuri, as spune ca aceste orașe au avut o politica de comunicare, un marketing foarte eficient. Posibil, se si traieste bine acolo, dar studiul ne spune ca «se stie ca acolo se traieste bine», a comentat sociologul Mircea Kivu.
Probleme mari cu poluarea
Din punct de vedere al poluarii si calitatii aerului, Cluj-Napoca nu exceleaza, mai ales ca cerul orasul este tranzitat constant de toate avioanele. Remus Anghel, profesor la SNSPA afirma ca „problema poluarii, traditional Clujul a avut o traditie foarte proasta de urbanism in sensul in care in anii comunismului au fost construite cartiere mari dense si fara spatii verzi”.
„Afara vopsit gardul, inauntru leopardul”
Imaginea Clujului a fost construita in timp, dar de multe ori realitatea prezentata nu se potriveste cu cea din teren.
„Imaginea Clujului este una care s-a construit in timp, iar parerea mea e ca in ultimii ani e marketing. Oradea e mult mai in regulă ca oras, Sibiul.(…) In momentul in care incluzi foarte multe orase, automat, problemele unui oras nu sunt problemele celuilalt oras. Dincolo de barometru trebuie mers la «firul ierbii», cum se spune”.