Sa presupunem ca vrei sa iti cumperi o imprimanta. Pe rafturile magazinelor sunt atat de multe variante incat iti este dificil sa iei cea mai buna decizie. Excluzi din start achizitia unei imprimante cu jet de cerneala si ramane sa te decizi intre una laser si alta LED. Mai jos vei vedea care este diferenta intre ultimele doua.
Imprimanta laser
Functioneaza pe principiul suchoelectrooptic unde un fascicul laser cu optica joaca rolul important in printare. Acesta este acoperit cu un strat de seleniu, un toner si o pereche de cilindri laminati la cald. Stratul de seleniu reactioneaz ala lumina prin schimbarea incarcaturii electrice.
Aplicarea de toner este efectuata de un cilindru cu o suprafata magnetica. Acesta se asigura ca particulele de praf ale tonerului se vor lii numai in acele locuri ale cilindrului conductiv care au fost atinse de fasciculul laser.
Avantaje:
- costuri de operare scazute;
- viteza mare de printare;
- tonerul nu trebuie schimbat foarte des;
Dezavantaje:
- calitate inferioara la printarea color;
- sunt voluminoase;
- pretul de achizitie destul de mare;
Imprimanta LED
Principiul de functionare este similar cu cel al imprimantelor laser. Diferenta se refera la proiectarea mai simpla a luminii care marcheaza imaginile sau textele pe role ale acestor imprimante. Cu alte cuvinte, optica laser este inclouita de LED-uri pentru ca dispun de mai putine componente in miscare.
O imprimanta LED este echipata cu capete de imprimare cu una sau mai multe serii de diode care creeaza pixeli separati. Cilindrul de imagine este iluminat de catre acele diode, ulterior se aplica tonerul care este presat pe hartie si fixat pe role.
Avantaje:
- structura simpla de functionare;
- fiabilitate ridicata si durabila;
- volum mai mic;
- costuri de operare scazute;
- viteze de imprimare de neegalat (unele modele pot printa 50 pagini A4/ minut);
Dezavantaje:
- calitatea mica a imprimarii comparativ cu imprimantele laser.