După cum știm, Black Friday în România nu este similar celui american. În Statele Unite există tradiția ca acest eveniment să fie în penultima vineri din luna noiembrie, când pe vremuri nu se vindeau prea multe chestii. Black Friday 2018 în SUA este pe 23 noiembrie. Tocmai bine pentru golit stocurile, care să fie realimentate înainte de perioada de Sărbători.
Anul acesta, Black Friday în România este oficial pe 16 noiembrie. Dar acum putem vedea că există și Black Friday primăvara, Black Friday de vară, Black Friday de iarnă și cam în fiecare săptămână câte un Black Friday, chiar dacă nu pică vinerea. Evomag, de exemplu, a început pe 1 noiembrie campania de Black Friday. Vor fi desigur mai multe valuri de reduceri, cu vârful pe 16 noiembrie.
Țepe de Black Friday
Prețuri umflate. Consiliul Concurenței a confirmat că prețurile de Black Friday nu sunt reduse, ci sunt mărite artificial înainte. Comercianţii online nu respectă legislaţia în cadrul campaniilor de reduceri, a constatat Consiliul Concurenţei în urma unei anchete sectoriale privind comerţul electronic, în care arată că în campania de Black Friday preţul de referinţă a fost crescut sau menţinut artificial. În cadrul analizei, autoritatea de concurenţă a remarcat faptul că preţul la care se aplică reducerea (preţul de referinţă, care apare “tăiat”), afişat de comercianţii online, este mai mare decât nivelul prevăzut de lege, pentru aproximativ 80% din produsele monitorizate. Conform legislaţiei (OG nr. 99/2000), orice comerciant care intenţionează să facă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la un preţ de referinţă, respectiv la cel mai mic preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în ultimele 30 de zile. În cazul a aproximativ 29% din produsele monitorizate de Black Friday, preţul tăiat a fost mai mare chiar decât preţul maxim practicat în ultimele 30 de zile. Vă explic mai jos cum să verificați prețuri și cum să vedeți dacă oferta e bună sau e vorba doar de o țeapă.
Servicii cu steluță. Toți operatorii telecom și partenerii lor au în general reduceri de Black Friday. Doar că multe sunt fie cu *nelimitat fie cu alte steluțe greu de observat. Atunci când decideți să cumpărați echipamente precum smartphone, tabletă sau televizor cu o reducere substanțială la pachet cu servicii de telefonie, internet sau televiziune la ofertele de Black Friday , ar fi bine să verificați de asemenea următoarele elemente: costul lunar al abonamentului care facilitează achiziționarea echipamentelor la prețuri reduse sau gratuite, intervalul exact în care ar urmă să beneficieze de eventuale reduceri, dacă serviciul este disponibil în zona lor de reședință, tariful pentru utilizarea/închirierea unor echipamente adiționale, perioadă minima contractuală, adică acel interval de timp în care utilizatorul nu poate renunță la contract fără a plăți taxe de reziliere anticipată – perioadă limitată legal la 12 sau 24 de luni pentru contractele telecom.
Magazine fake. Știm deja cu toții că există magazine online care cauzează enorme probleme și bătăi de cap clienților. Am putea spune că trăiesc din fraudă, dovezile privind abuzurile lor ieșind la iveală din timp în timp pe site-uri, forumuri, bloguri sau ziare. Dar apoi sunt imediat uitate și oamenii cumpără iar. Un timp pare că totul este normal, pentru ca apoi să aflăm că iar cineva a primit produsul spart și nu primește bani înapoi, a dus produsul la reparat dar garanția a fost anulată sau pur și simplu nu mai beneficiază de service. Știm cam care sunt astea, în general Cel, QuickMobile, Edigital, EooD și altele asemenea. Dacă nu cunoașteți un magazin, căutați pe Google “teapa + numele magazinului”. Dacă nu găsiți, e relativ ok sau s-ar putea ca acel magazin să fie prea nou și să nu fi apucat nimeni să-l raporteze. Căutați un rating al magazinului pe ShopMania sau alte site-uri similare. Dacă un magazin vă cere să achizați OBLIGATORIU ceva înainte de livrare, este aproape sigur fake. Ai opțiunea de a plăti cu cardul online, ceea ce e foarte ok. Dar nu plătește 30% avans și restul la sosire, acest model este mai mult ca sigur o țeapă. Vei da banii și nu va mai veni nimic.