Micuța insulă acoperită cu păduri de pin și împodobită cu plaje care mai de care mai frumoase, pare un colț de rai, ca și cum ar fi desprinsă din basmele pentru copii.
Cunoscută ca fiind inima celui mai mare Parc Marin din Europa, încă din anul 1992, Alonissos face parte din Sporadele de Nord și este locul în care pot fi admirate specii precum broaștele țestoase Caretta Caretta, precum și numeroase specii de delfini. Parcul Marin de dimensiuni uriașe (2260km) cuprinde 7 insule: Alonissos, Peristera, Kyra Panagia, Gioura, Psathoura, Piperi și Skantzoura, dar și 22 insule de dimensiuni mai mici.
Alonissos este și locul în care se află Academia Internațională de Homeopatie Clasică, condusă de profesorul George Vithoulkas, părintele homeopatiei moderne. Medici din toată lumea vin aici pentru a studia tainele homeopatiei la cursurile celebrului profesor. Vithoulkas locuiește pe insulă, unde își cultivă singur legume și pomi fructiferi și se deplasează numai cu mașina electrică. Din orice colț ai privi practic, insula are un profund caracter ecologic, subliniat de faptul că în urmă cu câțiva ani a fost prima insulă din Grecia în care s-au interzis pungile de plastic.
Orașul vechi Chora este un loc minunat în care te poți plimba și admira casele cu acoperiș din teracotă, construite pe dealuri, decorate cu plante cățărătoare și flori viu colorate, cu străduțe înguste, cu magazine micuțe, cafenele și taverne. Insula este potrivită pentru drumeții, este chiar un artist local Bente Keller care vinde în galeria ei de artă și un ghid al drumețiilor care pot fi făcute în zonă. Alonissos este perfectă de vizitat în timpul primăverii, când poți fi admirate dealurile și munții precum Kalovoulos, Megalo Chorafi și Kouvouli, toate împodobite cu flori colorate, iarba de un verde crud, măslini și pomi fructiferi înfloriți și parfumați.
În total pe suprafața insulei sunt 14 trasee care pot fi explorate; pentru cei cutezători, cel mai potrivit este cel care începe din satul Patitiri, apoi prin Megalos Mourtias și înapoi în Patitiri, având o durată de 2 ore și o dificultate medie. O altă variantă este traseul cu plecare din același sat și până la plaja Yialia și înapoi în sat, cu aceeași durată de 2 ore și dificultate medie.
Încercați aventura subacvatică
Insula merită în mod cert să fie descoperită pe mare. Puteți închiria un kayak sau o barcă și puteți face un tur al insulei, pe parcursul căruia puteți descoperi plaje sălbatice și grote sau puteți practica scuba diving pentru a explora frumusețea florei și faunei marine. Golful Spartina și insulele abandonate Gioura merită să fie descoperite, dar și nava bizantină scufindata în anul 1200 i.Hr. în zona Aghios Petros.
Bucurați-vă de o zi la plajă
Dacă doriți să petreceți timpul pe o plajă amenajată, unde se pot practica și sporturi marine, puteți merge în Aghios Dimitrios. În Leftos Gialos se pot închiria umbrele și șezlonguri și există un bar și restaurante. Kokkinokastro este cunoscută și sub numele de «plaja roșie», denumire dată de rocile din jurul ei care au o nuanță rubinie. Plaja Tsoukalia este cunoscută pentru ruinele unei fabrici de ceramică, unde legenda spune că apa mării este cea mai bogată în pește. Pentru cei interesați de a petrece timpul pe o plajă sălbatică, neamejanata, plaja Megali Ammos este alegerea perfectă.
Încercați deliciile culinare
Una dintre cele mai frumoase experiențe din Alonissos este cina în micul golf Steni Valla, la taverna Tassia. Aceasta este decorată cu gardenii, busuioc și bougainvillea și oferă clienților ei paste delicioase cu langustine și fructe de mare proaspete. În zona veche din Kastro este un restaurant tradițional unde se servesc preparate la grătar, dar și unul unde se poate servi micul dejun sau se poate admira apusul soarelui în compania unui pahar de vin delicios.