In anul 2020 numarul persoanelor care au facut cumparaturi online a crescut cu 13% fata de anul 2019, iar valoarea medie pe cosul de cumparaturi si pe vanzarile finslizate a avut o crestere considerabila de 41%, conform unei cercetari de piata realizata de iSense Solutions. Conform aceluiasi studiu numarul total al cumparaturilor online a crescut cu 8% in 2020 fata de 2019, iar cei care au ales sa plateasca direct online cu cardul bancar a crescut cu 17%.
Adevarul este ca oamenii devin din ce in ce mai comozi si ce este si mai important incep sa constientizeze ca shopping-ul online aduce mai multe avantaje decat cel fizic. In primul rand ceea ce comanzi ajunge direct la usa ta, nu mai esti nevoit sa te deplasezi si astfel castigi timp. Apoi, poti compara preturile mai multor magazine online care vand produsul pe care ti-l doresti, astfel ajungand sa cheltui mai putini bani.
Una dintre principalele concluzii, raportat la ce am spus mai sus, ar fi ca daca ai un business este musai sa fii prezent online. Fie ca vinzi produse sau servicii trebuie sa ai cel putin un site de prezentare, un magazin online fiind solutia perfecta prin care poti vinde eficient. Bineinteles, sunt foarte multe medii prin care iti poti comercializa produsele online, Facebook, Instagram, OLX, diferite marketplace-uri, medii pe care, de altfel, ti le recomandam, insa daca vei vinde prin magazinul tau online vei spori increderea cumparatorilor/clientilor.
Iata 5 motive pentru care trebuie sa ai un magazin online pentru a vinde mai mult:
1. Magazinul online este deschis toata ziua, toata saptamana. Comenzile se pot plasa oricand, indiferent de ora, si nu neaparat comenzile, un client se poate uita la produsele de pe site-ul tau oricand, poate salva produse in wishlist sau le poate tine in cosul de cumparaturi. Ideea este ca, fata de magazinul fizic, trecem cumva de bariera timpului/programului si astfel produsele sau serviciile tale sunt disponibile tot timpul. Nu mai ai nevoie de un spatiu fizic pentru expunerea marfii (asta daca te muti doar pe online) nu vei mai plati chirie si angajati in magazin si reduci si riscul inselatoriilor.
2. Costuri de creare/dezvoltare si intretinere destul de mici, bine acum depinde si cat de mare este magazinul. Costurile de creare pot incepe de la cateva sute de euro, iar costurile de intretinere lunare pot fi de cateva sute de lei. Sunt si situatii in care iti poti dezvolta chiar singur un website prin intermediul unor platforme de tip website builde (Ex.: constructor de site-uri web IONOS), fara sa fie neaparat nevoie sa stii programare, in aceste situatii costurile de creare fiind chiar mult mai mici. Costurile lunare vor creste daca vei incepe sa-ti faci promovare/reclama si SEO, lucruri pe care chiar ti le recomandam. Promovarea iti va aduce rezultate imediate, contra cost, iar campaniile de SEO iti vor genera rezultate consistente pe termen mediu si lung, insa desprea asta vom vorbi intr-un alt articol dedicat.
3. Oamenii devin din ce in ce mai familiarizati cu mediul online si cu cumparaturile online, indiferent ca vorbim de mediul urban sau rural. Concurentii tai stiu asta si majoritatea dintre ei deja au facut pasul si catre online. Chiar si in contextul actual de distantare fizica oamenii s-au indreptat si mai mult catre mediul online si vor constata ca le place si cu siguranta vor ramane acolo. Concluzia esta ca vrei nu vrei sa ramai in urma tocmai de aceea trebuie sa fii prezent in online cu produsele tale. Toata lumea se muta acolo, sau mai bine zis si acolo, atat clientii cat si concurentii tai. Si acum sa fim sinceri, chiar este mai bine online, totul este mai simplu pentru toata lumea.
4. Ai diferite variante de a-ti prezenta serviciile si produsele (poze, video, detalii amanuntite), ii poti pune clientului la dispozitie mai multe metode de plata si de livrare si daca vrei poti fi si in contact direct, live, cu clientul prin diferite module de chat, Fie ca este vorba de chat facebook, whatsapp sau altceva.
Prin intermediu unui magazin online iti dezvolti brand-ul/compania si cresti increderea cumparatorilor. Cu alte cuvinte iti construiesti o pozitie pe piata si devii puternic in raport cu concurentii tai.
Sistemul de rewiew/rating, parerile clientilor despre produse si servicii, reprezinta un punct foarte important pentru creerea unei pozitii puternice in domeniul in care activezi. Clientii citesc mai mult acum despre produsele pe care le cumpara si nu numai informatii tehnice ci si parerile altora.
5. Majoritatea platformelor pe care sunt construite magazinele online sunt foarte usor de administrat si intuitive. Astfel, daca esti la inceput, pentru reducerea cheltuielilor, iti poti administra singur magazinul. Iti poti adauga singur produse si informatii in website, iti poti instala singur diferite module si iti poti gestiona singur comenzile si clientii. Apropo, magazinele online pot fi conectate la diferite programe de contabilitate si facturare astfel ca lucrurile din nou se simplifica, in sensul ca iti vei putea tine stocul si contabilitatea mult mai usor.
Indiferent de motiv este clar ca trebuie sa fii prezent in online. Toata lumea se muta acolo si nu iti permiti sa ramai in urma.
De ce ai nevoie ca sa pornesti un magazin online?
– Domeniul site-ului (www.numesite.ro);
– Gazduire, locul unde vor sta toate fisierele care compun site-ul;
– Site-ul in sine;
Daca vei folosi platforme pe care sa iti poti construi singur websitw-ul/magazinul online, de obicei acestia iti pun la dispozitie spatiul necesar pentru gazduire si iti dau optiunea de a-ti alege numele de domeniu (daca este disponibil). La ce trebuie sa fii atent insa:
– In primul rand site-ul sa fie responsive, sa se adapteze perfect indiferent de dimensiunea/rezolutia display-ului. Este bine sa stii ca majuritatea celor care iti vor accesa magazinul online o vor face de pe telefon. Toate analizele arata ca aproape 80% din trafic vine de pe dispozitivele mobile;
– Sa ai numar nelimitat de pagini si de produse pe care sa le poti adauga, cu toate ca uneori nu este neaparat nevoie;
– Site-ul sa fie optimizat pentru o incarcare rapida cu imagini comprimate si multimedia optimazat. Acest lucru este necesat atat pentru experienta de utilizare a clientilor cat si pentru o indexare cat mai buna si rapida in motoarele de cautare. Un tool relevant pentru a verifica asta este PageSpeed Insights;
– Sa ai formular de contact, butoane call to action si butoane de apelare rapida;
– Setari minime de SEO;
– De preferat sa ai si blog;
– Chat;
– Nu in ultimul rand ai grija ca website-ul sa fie securizat pentru ca acesta sa fie cat mai sigur pentru clientii tai, datele pe care le stochezi sa fie cat mai in siguranta si site-ul sa fie protejat impotriva virusilor. Aici este o discutie mai ampla pe care o vom aborda intr-un alt articol.