Încălzirea globală, urbanizarea, poluarea și neglijența oamenilor, au afectat în mod negativ unele destinații, nivelul avariilor fiind ireversibil pentru multe dintre ele. Astfel, dacă aveți pe lista scurtă una dintre destinațiile de mai jos, este bine să vă organizați cât de repede posibil.

Antarctica
Cunoscută pentru populația numeroasă de pinguini, Antarctica este nelocuită însă în niciun caz neatinsă. În ultimul secol, studii făcute de autoritățile australiene au demonstrat că vânarea anumitor specii, contaminarea solului și deversarea în apă a gunoaielor, au afectat speciile de pe cel mai misterios continent. În timp ce specialiștii încearcă să diminueze cât de mult pot aceste daune, unele sunt ireversibile.

O veste bună vine din descoperirea recentă a unei noi colonii de pinguini Adelie, specie aflată în declin pentru mulți ani la rând. Supercolonia a fost descoperită în Insulele Danger, în punctul cel mai nordic al Peninsulei Antarctice. Aparent efectele negative ale activității umane sunt mult mai puțin resimțite aici. Cea mai bună modalitate prin care puteți vizita Antarctica este o croazieră.


Marele Recif de Corali
În nord-estul Australiei se află 2300 km de recif cunoscut sub denumirea de Marele Recif de Corali. Acesta, nu numai că este cel mai mare de pe toată planeta, însă este atât de grandios, încât poate fi văzut și din spatiu.

Din păcate, oamenii de știință au raportat faptul că aproape 93% din suprafață lui a fost afectată iar coralii au început să își piardă culoarea, din cauza poluării și încălzirii globale. Cu toate că reciful a demonstrat capacitate de revigorare și regenerare, cercetătorii se tem că rezistența lui a atins déjà cote maxime și în câteva zeci de ani ar putea să dispară complet.

În prezent, puteți admira superbul recif mergând în croazieră, sau făcând snorkeling sau cel mai bine optând pentru o plimbare în balonul cu aer cald.


Zăpada de pe muntele Kilimanjaro
Zăpada de pe cel mai înalt munte al Africii a devenit celebră în anul 1938, atunci când Hemingway a scris «Zăpezile de pe Kilimajaro». De atunci și până în prezent, situația mediului s-a deteriorat destul de dramatic, afectând implicit și această zonă. Curajoșii s-au aventurat să escaladeze mărețul munte și au reușit să surprindă pe camera foto momente unice, din păcate lucrul acesta poate să devină doar amintire la un moment dat. Oamenii de știință estimează că într-adevăr muntele va rămâne în același loc, însă pe măsură ce gheața se va topi, farmecul lui va scădea cu siguranță.


Everglades, Florida
Puține locuri din lume au rămas neatinse de expansiunea umană, de dorința de a a acapara orice teritoriu pentru a construi în mod intensiv. Florida este celebră în lume pentru diversitatea speciilor de păsări și animale, printre care peste 350 de păsări, multe dintre ele regasindu-se în Parcul Național Everglades. Pe măsură ce urbanizarea și poluarea au crescut la nivel internațional, parcul Everglades a fost impactat destul de puternic, motiv pentru care UNESCO l-a adăugat pe lista de obiective aflate în pericol.


Veneția, orașul care se scufundă
Orașul dragostei și comoara coroanei Italiei, Veneția a atras turiști de-a lungul anilor pentru unicitatea și farmecul aparte de oraș care plutește. Din păcate, de ceva timp orașul se scufundă puțin câte puțin în fiecare an. Veneția este aflată déjà pe lista locurilor aflate în pericol. Una dintre cauze se pare că este numărul mare de vapoare care au traversat canalele din ce în ce mai frecvent, distrugând puțin câte puțin fundația orașului cu vibrațiile subacvatice pe care le emit.

Pentru o scurtă perioadă de timp, a fost interzis accesul vaselor de croazieră, însă judecătorii italieni au ridicat interdicția.

Pe măsură ce continuă inundațiile, numărul vaselor de croazieră și nivelul mării se ridică peste tot în lume, Veneția continuă să se scufunde, astfel încât este posibil să nu mai poată rezista mult timp dacă nu se iau măsuri drastice.

Recomandari