Lumea este într-o continuă mișcare și adaptare, iar acest lucru a fost cel mai puternic resimțit în domeniul turismului. Și pentru că cererea este din ce în ce mai mare, țările care caută turiști ce au optat pentru lucrul la distanță, vor să folosească acest prilej pentru a aduce venituri în acest domeniu extrem de afectat. Cei care optează pentru această variantă sunt atrași de schimbarea de peisaj, de condițiile meteo mult mai prietenoase decât cele din țara lor de origine sau pur și simplu vor să scape de tradiționalul « lucru de acasă » și în același timp să aibă parte de experiențe noi și interesante.
Legislația în acest sens încă nu este 100% pusă la punct, deoarece aceste persoane nu pot beneficia de viza de lucru tradițională și nici ca turiști nu pot sta o perioadă foarte lungă într-o altă țară. Din dorința de a atrage astfel de turiști, multe țări au început să ofere vize special concepute pentru ei.
Nomazii digitali vs liber profesioniști
Așa-numiții « nomazi digitali » sau persoanele care lucrează de la distanță sunt persoane angajate într-o companie, care lucrează sub această formă pentru compania respectivă. Pe de altă parte, liber profesioniștii sunt persoanele care lucrează pentru ele sau au contracte cu mai mulți clienți. Astfel, unele țări preferă să acorde viza numai celor care sunt liber profesioniști.
Ce este necesar pentru a obține o astfel de viză
Cerințele pentru viză diferă de la o țară la alta, însă sunt câteva criterii de care țin cont cu toții:
- Dovada angajării – este baza obținerii unei astfel de vize, în lipsa ei candidații nefiind elegibili.
- Un venit minim lunar – mare parte a țărilor, printre care Mexic, Estonia și Georgia, solicită ca aplicantii să aibă un venit minim lunar. Acest minim trebuie să se încadreze în majoritatea cazurilor între 1500 și 4200 USD, în funcție de legile specifice ale fiecărei țări.
- Asigurare de sănătate – niciuna dintre țări nu își dorește ca persoanele care vin pentru a lucra să devină o povară pentru sistemul lor de sănătate. Astfel, în țări precum Dubai sau Antigua & Barbuda, este obligatoriu că aplicantii să dovedească faptul că au o asigurare de sănătate cu acoperire în tara lor. În Mauritius este necesar că aplicantii să aibă asigurare de sănătate și călătorie pe toată durata șederii
- Taxe – dacă cei care obțin viza cheltuiesc bani într-o altă țară timp de 12 luni consecutive, atunci este posibil să li se ceară să plătească anumite taxe către stat. Acest lucru este valabil în Estonia de exemplu.
- Cazier – în foarte multe țări este necesar, istoricul din punct de vedere legal fiind foarte important.
Care sunt țările care acceptă astfel de vize
Dubai – oferă astfel de vize, valabile pentru un an. Viza are un cost atașat de 287 USD și aplicantii trebuie să aibă un venit lunar de cel puțin 5000 USD/lună. Viza asigură accesul la aceleași lucruri ca și cetățenii țării, incluzând utilități și școlarizare.
Grecia – încă nu a anunțat cerințe specifice privind durata sau taxele aferente pentru viză, însă în mod cert aplicantii trebuie să aibă un pașaport valabil, precum și dovada angajării și detalii privind venitul lunar. Pentru a atrage astfel de persoane, guvernul grec a emis o lege prin care îi scutește pe aceștia de 50% din valoarea taxelor pe o durată de maxim 7 ani, pentru orice venit obținut pe teritoriul Greciei.
Georgia – a lansat un program numit « Lucrează de la distanță din Georgia » prin care angajați din 95 de țări pot aplica pentru viza de lucru pentru o durată de maxim 1 an. Cei care aplică trebuie să demonstreze că au un venit minim lunar de 2000 USD și că pot plăti taxe.
Estonia – cei care doresc să aplice pentru viza de lucru remote în această țară trebuie să aibă un venit minim lunar de 4252 USD obținut în ultimele 6 luni. De asemenea, trebuie să facă dovada angajării într-o companie din afara Estoniei sau că au propria companie.
Mexic – este una dintre destinațiile favorite pentru astfel de călători. Viza este acordată pentru minim 180 de zile și mai puțin de 4 ani. Cei care aplică trebuie să facă dovada unui venit minim lunar de 1505 USD, venit constant în ultimele 6 luni.
Barbados/Aruba/Jamaica/Antigua & Barbuda – sunt de asemenea în topul preferințelor.