Moș Crăciun încă nu și-a pregătit sania, iar cerul în luna decembrie are deja câteva cadouri pregătite pe final de an 2021. Așa că vă puteți pregăti mănușile călduroase, ciocolata caldă și gustările, căci în această lună puteți admira ploaie de meteoriți, stele căzătoare, o cometă venită de departe și chiar solstițiul de iarnă.
Care sunt cele 7 fenomene celeste care ne vor încânta în luna decembrie?
Venus, în toată splendoarea lui (4 decembrie)
Venus, vecinul cel mai apropiat al Pământului, va fi al treilea cel mai strălucitor obiect de pe cer, după lună și soare. În noaptea de 4 decembrie, planeta Venus va fi mai strălucitoare decât în restul anului. O puteți privi la apus, în partea de sud-vest a cerului.
Eclipsa totală de soare (4 decembrie)
În data de 4 decembrie, pinguinii și câțiva oameni de la stațiile de cercetare, se vor putea bucura de eclipsa de soare. În zona Antarcticii eclipsa va fi totală, iar în America de Sud, Africa, Australia și Noua Zeelandă, parțială.
Cometa Leonard își va face apariția pe 12 decembrie
Cometa Leonard a călătorit aproximativ 35 000 de ani în afara sistemului solar și va ajunge cel mai aproape de Pământ în data de 12 decembrie. În zilele anterioare acestei date, cometa va deveni mai strălucitoare, astfel încât va deveni vizibilă cu binoclul sau chiar cu ochiul liber.
Ploaie de meteoriți Geminide (13-14 decembrie)
Unele dintre cele mai prolifice de peste an, cu aproximativ 120 -160 de stele căzătoare pe oră, Geminidele par să fie conectate cumva cu asteroidul 3200 Phaethon. Pentru a observa misteriorul fenomen, priviți către cer în seara de 13 decembrie în jurul orei 21:00-22:00.
Luna plină (18 decembrie)
Cel mai mare eveniment lunar din decembrie este denumit și “Luna plină rece”. Popoarele indigene din America de Nord îi spun și Marea Luna a Spiritelor, Luna Albastră sau Luna Zăpezii.
Solstițiul de iarnă (21 decembrie)
Solstițiul de iarnă este momentul în care soarele se află exact deasupra Tropicului Capricornului și va avea loc în data de 21 decembrie, la ora 10:58. Acesta marchează cea mai lungă noapte din an in Emisfera Nordică. Tot atunci soarele este cel mai îndepărtat de pământ. In data de 21 decembrie, vom observa cum toate obiectele și ființele au umbre mai lungi decât în mod normal.
Ploaia de meteoriți Urside (21-22 decembrie)
Ploaia anuală de meteoriți a Ursidelor cuprinde circa 10 stele căzătoare pe oră. Au fost ani în care au căzut și undeva la 100 de stele pe ora. În acest an, numai stelele foarte strălucitoare vor putea fi vizibile. Aceasta deoarece luna plină recentă va eclipsa orice alt obiect strălucitor de pe cer.