Specificatiile anvelopelor apar sub forma unor combinatii de cifre si litere. Semnificatia acestor coduri arata daca anvelopa respectiva este sau nu compatibila cu automobilul tau. Concret, o duba cu care transporti frecvent cantitati mari de marfa nu poate fi echipata cu anvelope care nu rezista la sarcini ridicate.
Service-urile auto si magazinele de specialitate au o oferta bogata in materie de pneuri. Pentru a-ti cumpara anvelopele potrivite este nevoie sa descifrezi combinatia inscrisurilor de pe acestea. Este important de stiut ca incompatibilitatea anvelopelor cu automobilul tau poate sa conduca la probleme de manevrabilitate, iar in unele cazuri la accidente.
Informatii de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi anvelope noi
Dimensiunile anvelopelor sunt primul aspect care necesita atentie atunci cand faci o astfel de achizitie. Acestea sunt inscrise in cartea de identitate a masinii, dar si in certificatul de inmatriculare. Nu uita ca poti risca sa fi amendat in cazul in care anvelopele au alte dimensiuni fata de cele din actele masinii.
Sa luam un exemplu concret. Avem o anvelopa cu inscriptia 215/45 R16 91 W E4. Hai sa vedem ce inseamna aceste coduri.
- Primul numar, 215 → latimea anvelopei in milimetri;
- Al doilea numar, 45 → inaltimea talonului anvelopei in procentaj cu latimea sa. In acest exemplu, vorbim de 45% din latimea de 215 mm, adica 96,75 mm;
- Litera R → tipul constructiv al anvelopei – anvelopa radiala; Structura anvelopei radiale este din otel si kevlar care impiedica deformarea anvelopei la viteze mari.
- Numarul 16 → dimensiunea jantei in inci. Anvelopa din acest exemplu poate fi montata doar pe jante cu diametrul de 16 inci;
- Numarul 91 → indicele de sarcina al anvelopei. Aceasta rezista la o sarcina de 615 kg. Anvelopele au un indice de sarcina cuprins intre 62 (265 kg) si 126 (1700 kg);
- Litera W → viteza maxima la care rezista anvelopa – 270 km/h in acest exemplu. Indicele de viteza maxima incepe de la J (100 km/h) si ajunge pana la Y (300 km/h). Specialistii recomanda sa alegem anvelope cu un indice de viteza maxima superior fata de viteza maxia a automobilului pe care il conducem;
- E4 → semnifica certificarea anvelopei de catre Uniunea Europeana. Toate anvelopele comercializate pe teritoriul statelor membre UE poarta acest semn.
Semnificatia etichetei europene
Pe langa trasaturile standard legate de dimensiuni si performante, anvelopele vin si cu alte specificatii: aderenta pe diferite tipuri de carosabil, durabilitate, zgomot produs la deplasare, distanta de franare, dar si consumul de combustibil.
Oficialii Uniunii Europene au standardizat o parte dintre aceste informatii care apar pe eticheta anvelopei. Aceasta contine cele mai importante informatii ale anvelopelor. Pe eticheta regasim aderenta pe carosabilul ud, zgomotul produs la rulare si eficienta (consumul de carburant). Din 2021, eticheta europeana va cuprinde si specificatii referitoare la rularea anvelopei pe zapada sau gheata.
Eticheta europeana a anvelopelor
Consumul de carburant este marcat cu litere de la A la G. Litera A inseamna cel mai mic consum de carburant. Este la fel ca eticheta pe care o regasim pe aparatele electrocasnice. Diferenta de consum intre A si G poate ajunge chiar la 7,5%.
Aderenta este marcata tot cu litere de la A la G. Aderenta pe carosabilul ud este realizata printr-un test de franare la viteza de 80 km/h. Diferenta intre distanta de franare dintre anvelopele A si G poate ajunge chiar la 20 de metri.
Nivelul de zgomot se regaseste in dB si este situat in partea de jos a etichetei. Acesta semnifica zgomotul generat cand automobilul ruleaza cu 80 de km/h.