Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

„Călătorului îi stă bine cu drumul”, spune un vechi proverb românesc, iar invitații mei de astăzi știu cel mai bine acest lucru. Laura Vereha și Sebastian Secan au lăsat în urmă meseria de reporter de televiziune și au pus bazele unuia dintre cele mai urmărite blogguri de travel din România: @calatorinbascheti.

Și-au propus să ne arate locuri fabuloase din România, dar și alte destinații de peste mări și țări. Cu toate că au descoperit foarte multe locuri de pe glob, România ramâne în sufletul celor doi travel bloggeri care ne-au acordat un interviu…de poveste.

Hello, Laura & Sebastian! Mă bucur și vă multumesc că ați dat curs invitatiei noastre.

LAURA & SEBASTIAN: Bună, mulțumim pentru invitație! Suntem Laura Vereha și Sebastian Secan, inițiatorii proiectului ,,Călător în Bascheți’’, unul dintre cele mai citite bloguri de travel din România și travel bloggerii care s-au încăpățânat să-ți arate România frumoasă, neștiută, cu locuri despre care n-ai bănui că sunt la noi în țară, precum și destinații de poveste din străinătate. Am călătorit în peste 45 de țări, dar, în suflet, este și va rămâne acel dor de România.

Cum a început povestea blogului @calatorinbascheti?

LAURA: Ideea proiectului ,,Călător în bascheți’’ a început dintr-o joacă, și, cumva, a fost urmarea firească a anilor de travel intensiv. Tot ziceam: “gata, ne apucăm de scris”. Dar, de fiecare dată, renunțam înainte să scriem vreun rând. Discutam, deseori, după muncă, (n.r. reporteri de tv) despre acest vis al nostru să ne facem un blog, unde să povestim oamenilor despre locuri inedite. Am tot amânat, până într-o zi, când am zis că este timpul să ne apucăm de treabă!

SEBASTIAN: Au fost temeri, a fost îndoială și greutățile unui nou început, în social media, pe care nu o stăpâneam. Nu prea știam clar ceea ce aveam de făcut, aveam totuși experiența jurnalistică, un mare dor de scris și un mare dor de România. Am debutat în online, în noiembrie 2018, iar, de atunci, am strâns, în jurul nostru, o comunitate numeroasă de călători împătimiți: suntem 241.000 pe Facebook, 60.000 pe Instagram și… avem cea mai mulți urmăritori pe Tik Tok, pe nișa de travel din România: 221.000.

Cum ați descoperit plăcerea de a călători și de a descoperi cât mai multe?

LAURA: În 2008, am făcut o nebunie, am plecat singură în America de Sud și atunci am realizat că este ceea ce vreau să fac în viață: călător full time. A călători înseamnă a te descoperi pe tine, a te pune în situații limită, departe de viața ta comodă. Nu sunt vorbe mari, ci ceea ce am descoperit în cei 13 ani de când străbat lumea. Să te rătăcești Coreea de Sud și să nu mai știi cum să ajungi la hotel, să rămâi desculță în China, pentru că ai călcat pe un trotuar proaspăt cimentat, să cunoști alte culturi, să stai de vorbă cu localnicii, să le guști mâncarea, sunt doar câteva dintre experiențele prin care înveți despre tine, despre lume, despre viață.

SEBASTIAN: Cu România, a început marea mea pasiune pentru travel. Jurnalismul mi-a deschis ochii și m-a purtat în cele mai neașteptate locuri. Am călătorit, la noi, în țară, peste 200.000 de kilometri și am ajuns în cele mai izolate cătune. Așa a început pofta de aventură și, uite, că nici că m-am mai oprit. Pentru mine, călătoriile sunt o mare provocare, atât cele din România, cât și cele de afară. Îmi place, astăzi, să mă întorc dintr-o călătorie prin Apuseni, iar, mâine, să-mi rezerv un bilet într-un colț de lume.

Am văzut că ați călătorit în muuuulte destinații din România, dar și din afară. Care sunt destinațiile care v-au impresionat cel mai mult?

SEBASTIAN: Sunt multe destinații care ne-au impresionat prin frumusețea locurilor, prin bunătatea oamenilor și prin mâncarea specifică zonei. Ne plac și cătunele rupte de lume, din munții Apuseni sau din Bucovina, și Delta Dunării, de o puritate ireală, dar și Portugalia, Spania și Italia, țările care m-au făcut să tot revin.

LAURA: Ne-au rămas în suflet satele Măgura, Peștera, Rimetea, zona Hunedoarei, cu Sarmisegetusa Regia și satele săsești. Ne plac și noile proiecte turistice făcute de tineri, cabane de tip A house sau cu design scandinav, care ne demonstrează că România începe să se schimbe în bine. Cât despre străinătate, Asia m-a cucerit definitiv. Mi s-au lipit de suflet Japonia, Vietnam, Singapore, Hong Kong, unde am fost de vreo trei ori. A, să nu uit și Mexic.

Pe unde vă propuneți să călătoriți anul acesta?

SEBASTIAN: Anul acesta, ne-am propus un tur de forță în România. Avem deja planul făcut, lista stabilită și vă vom arăta locații, cu adevărat, spectaculoase. Nu vă dezvăluim mai mult, dar vă spunem doar atât: ajungem în Munții Apuseni, în Bucovina și în Banatul Montan.

Cum credeți că va arăta turismul în România în 2021?

LAURA: Speranța noastră se leagă de vaccin, care va deschide, din nou, porțile către lume și către un strop de normalitate. Va mai dura însă cel puțin un an până când vom putea călători fără prea multe restricții. Incertitudinea, interdicțiile de călătorie, securitatea sporită și procedurile de carantină vor face, fără îndoială, procesul de călătorie cu avionul dificil pentru încă o perioadă de timp. Vom călători mai mult cu mașina, iar vacanțele în România vor fi o opțiune mai sigură în 2021.

România are multe destinații magice și spectaculoase. Chiar și așa, numărul de turiști nu reflectă adevăratul potențial pe care țara noastră îl are. Ce considerați că lipsește în România din punct de vedere al turismului?

SEBASTIAN: Lipsesc multe, nu vrem să ne referim nici la infrastructură, punctul sensibil, credem, pentru orice turist român. Avem peisaje tare frumoase, avem o țară minunată, dar, uneori, ne lipsește grija față de turist. Mulți hotelieri ar trebui să-și schimbe viziunea: să fie mai mult interesați de confort, de nevoile turistului, de calitatea serviciilor și a mâncării, de detaliile care par mici, dar care fac diferența. Așteaptă-l cu o cafea și un ceai cald, din partea casei, lasă-i o mică surpriză în cameră, explică-i ce are de văzut în zonă, întreabă-l dacă are nevoie de ceva și ce ar vrea să mânânce.

Vreau să plec din București weekend-ul acesta și sunt indecis în privința destinației. Ce locuri îmi recomandați?

LAURA: Dacă nu vrei să conduci prea mult, ți-am recomanda Fundata, Fundățica, Moieciu de Sus, și Covasna, unde sunt pensiuni izolate și peisaje de poveste. Dacă vrei să mergi mai mult, atunci, cătunele din Apuseni sunt locul potrivit să te relaxezi și să cunoști viața autentică.

În opinia voastră, care ar fi primele 3 destinații din Romania pe care orice român ar trebui să le viziteze?

SEBASTIAN: Avem noi o vorbă: ,,dacă ești român, atunci trebuie să ajungi aici’’. Top 3 destinații de poveste, ca să fim în asentimentul blogului, sunt pentru noi: Maramureș, Bucovina și Delta Dunării.

Puteți să ne povestiți, vă rog, unul dintre cele mai neobișnuite momente pe care l-ați trăit într-o călătorie?

SEBASTIAN: Ar fi multe de spus, unele mai haioase, altele deloc plăcute, dar îmi vine în minte, acum, noaptea de pomină, când am dormit sub cerul liber, la o stână, prin munți, învelit doar cu o pătură. A și plouat, se auzeau tot felul de sunete din pădure, nu am închis un ochi, de frica de urșilor, iar orele treceau greu. Când s-a luminat de ziuă, cred că a fost cea mai frumoasă dimineață din viața mea, cu gândul: ,,am scăpat cu viață’’.

LAURA: Nu aș putea uita vreodată momentul când am fost reținută în Mexic de Poliția Federală. Se întâmpla acum un an. Fără nicio explicație, fără să fi făcut ceva, la aterizarea în Ciudad de Mexico, am fost dusă direct la interogatoriu. Au fost cele mai chinuitoare ore din viața mea și am scăpat cu bine. Dar asta înseamna călătoria: experiențe diverse.

Din nefericire suntem campioni la hate și la arătatul cu degetul. Cum faceți față hate-ului și mesajelor negative?

SEBASTIAN: Hate-ul face parte din online, nu poți să fii blogger fără hate. E drept că te obișnuiești, cu greu, să fii criticat din mai nimic sau să citești comentarii răutăcioase. Noi am considerat că este mai bine să nu-i ignorăm și nici să nu-i blocăm pe cei care ne critică, ci să le răspundem argumentat. Fac parte, până la urmă, din comunitatea noastră și vrem să le arătam respect, chiar dacă, uneori, comentariile lor sunt deplasate.

„Offline is the new luxury!”. De ce considerați că a fi offline este o tendință adoptată de foarte mulți oameni?

LAURA: Internetul ca și tv-ul, uneori, obosesc, te bombardează cu informații pe care poate nu ai fi vrut să le citești sau să le știi, nu-ți sunt deloc utile și îți încarcă mintea.  Așa apare tendința firească de a fi tu cu tine, de a fi departe de toată agitația și negativitatea lumii. Este un lucru bun că oamenii încep să-ți dea seama că viața înseamnă altceva, departe de device-uri sau știri irelevante, că poți să trăiești simplu, fără să fii conectat, în permanență, la lume.

Cum credeți că ar arăta viețile noastre acum fără social media și smartphone-uri? Imaginați-vă că toți oamenii ar avea Nokia 1100 pentru apeluri și sms-uri, iar viața s-ar derula în realitate, nu pe aplicațiile de socializare.

SEBASTIAN: Am câștiga timp pentru noi. Ce faci când nu mai stai cu nasul în telefon sau pe Instagram? Ai timp să mai vezi natura, ai timp să mai citești o carte, ai timp să te vezi cu prietenii, să te vezi cu părinții. Am câștiga conectivitatea reală cu oamenii. Asta credem că lipsește, astăzi, am uitat să mai fim noi cei reali. Suntem doar niște conturi pe niște platforme. Nu suntem ,,old school’’, dar interacțiunea umană nu se compară cu un like pe Facebook.

Să presupunem că o perioadă veți fi izolați pe o insulă exotică unde ați avea toate condițiile unui trai mai mult decât decent, dar nu ați avea acces la Internet sau orice alt gadget. Dacă ar fi să trimiteți 3 scrisori de pe insula respectivă, cine ar fi destinatarii?

LAURA: Eu mi-am făcut un obicei: ori de câte ori, ajung în străinătate trimit 3 vederi: părinților, prietenei mele de la Londra și mie, personal. Să am acasă vederea în poștă atunci când ajung și să o păstrez ca amintire.

SEBASTIAN: Prima pe listă este mama, evident. I-aș scrie o scrisoare lungă, așa cum poate nu a citit vreodată de la mine, i-aș scrie fratelui meu și nepotului. Sunt oamenii dragi din viața mea, care m-au ajutat, m-au sfătuit și m-au făcut să fiu ceea ce sunt astăzi.

Fiindcă ne aflam pe un blog pe care scriem, în general, despre tehnologie, tutoriale și gadgeturi, ce preferați dintre iOS și Android?

SEBASTIAN: Le-am încercat pe amândouă, ani la rând, eram ba pe Android, ba pe IOS. Dar, în ultimul an, am rămas fideli Android-ului, pentru simplul motiv că ne place mai mult formatul pentru fotografii și acel wide mai extins, pe care iOS-ul nu-l are.

Care este cea mai utilă, dar si cea mai inutilă aplicatie din telefon?

SEBASTIAN: Cea mai utilă este aplicația de editare video. Mă ajută tare mult în ceea ce facem noi, iar ca aplicație descărcată degeaba aș putea spune că este cea pentru măsurarea pulsului.

LAURA: Cea mai utilă este GPS-ul, hărțile. Este pentru mine busola, lucrul fără de care nu aș putea funcționa. Inutil, am prin telefon Telegramul, pe care încă nu-l folosesc.

Finally, un mesaj pentru oamenii care vă urmăresc și vă apreciază.

LAURA & SEBASTIAN: Nu știu ce cuvinte ar putea exprima mai bine recunoștința noastră, pentru că ne sunt alături zi de zi și că ne încurajează să mergem mai departe. Le mulțumim din suflet celor care ne laudă, celor care ne ceartă sau ne critică! Împreună suntem o comunitate tare faină: călători în bascheți prin România și prin lume.

Sunt convins că Laura & Sebastian sunt o sursă minunata de inspirație în materie de călătorii, atât în țară, dar și în străinătate. Îi gasiți pe Facebook, Instagram, TikTok (@calatorinbascheti), dar și pe www.calatorinbascheti.ro

Eu aștept sugestiile voastre pe Instagram (@dragosdrrs).

Vezi si

Citeste si

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here