Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Cu toții ne bazăm pe încuietoarea ușii de la intrare, ne-am asigurat că este cât mai sigură și până acum și-a atins cu siguranță scopul. Tehnologia a avansat însă și dacă v-ați săturat să lăsăți cheia sub preș pentru vecina care trebuie să intre să vă ude florile când vă aflați în vacanță, sau să purtați în geantă seturi întregi de chei, o încuietoare smart este soluția cea mai bună.

Aceste încuietori nu vă garantează că veți avea o casa mai sigură, însă cu siguranță vă oferă mai mult control. Puteți încuia și descuia ușa de oriunde și le puteți oferi chei digitale membrilor familiei, prietenilor sau altor persoane care vă ajută cu diverse treburi casnice. Desigur, puteți păstra și o încuietoare clasică la ușa, însă avantajele unei încuietori smart sunt multiple : imaginați-vă că veniți de la cumpărături încarcați cu sacoșe și nu trebuie să vă mai chinuiți să căutați cheile prin geantă sau buzunare, sau și mai bine, seara când v-ați așezat în pat și vă pregătiți de somn și vă amintiți că nu ați încuiat ușa. Tot ce trebuie să faceți, având o astfel de încuietoare, este să vă luați telefonul și să apăsați un buton și ușa s-a încuiat !

Există astfel de încuietori care folosesc tehnologia bluetooth sau cele care funcționează în baza amprentei digitale.

Ar trebui să păstrați butucul de la ușă sau să îl înlocuiți?
Unele sisteme smart pot fi pur și simplu atașate butucului déjà existent, astfel încât nu trebuie să faceți schimbări majore. Păstrând butucul, puteți merge în paralel și cu cheia fizică.

Alte sisteme implică înlocuirea completă a butucului, Acestea necesită ceva mai mult timp și bineînțeles o investiție mai mare, însă sunt și mult mai eficiente. Bineînțeles, întotdeauna trebuie ținut cont că ușa de la intrare trebuie să fie compatibilă cu sistemul smart pe care doriți să îl instalați.

Ce fel de tehnologie este bine să alegeți: Bluetooth, Z-Wave sau WI-FI
O încuietoare smart trebuie să comunice cu restul dispozitivelor smart din casă, precum și cu telefonul mobil.

Folosind conexiunea Bluetooth veți fi destul de relaxați, deoarece nu consumă bateria dispozitivului atât de repede cum o face conexiunea WI-FI. Bateriile durează aproximativ 1 an de zile folosind acest tip de conectivitate. Dezavantajul este faptul că raza de acțiune Bluetooth este de circa 90 de metri în cel mai fericit caz și poate chiar mai puțin, în funcție de modul în care este dispusă casa. Astfel, atunci când vă îndepărtați de casă, este posibil să pierdeți conexiunea.  Un alt lucru de reținut este faptul că încuietorile care folosesc tehnologia Bluetooth se vor conecta direct la telefon sau tabletă. Această tehnologie însă nu vă vă permite să descuiați ușa pentru familie sau prieteni la nevoie.

Încuietorile care folosesc tehnologia Z-Wave nu se conectează direct la telefonul mobil. În schimb, au nevoie să se conecteze la un hub compatibil Z-Wave. Acest dispozitiv vă traduce semnalul încuietorii într-un semnal pe care router-ul dumneavoastră îl poate înțelege. Din momentul în care se întâmplă acest lucru, vă veți putea conecta la încuietoarea ușii de oriunde veți dori.

Raza de acțiune a unui astfel de dispozitiv este de circa 180 de metri. Dezavantajul acestui tip de încuietoare este faptul că necesită un hub suplimentar față de routerul de internet pe care îl aveți déjà.

Încuietorile care folosesc tehnologia WI-FI sunt avantajoase deoarece pot fi controlate de oriunde, tot ce vă trebuie fiind conexiunea la internet. Așa cum spuneam anterior, acest tip de încuietoare consumă foarte repede bateriile, astfel încât trebuie să aveți mereu în vedere faptul că vă trebuie baterii de rezervă. Avantajul major este că puteți controla încuietoare de oriunde, puteți adaugă mai mulți utilizatori sau coduri de acces și puteți oricând să vedeți în timp real un raport al conexiunilor.

Concluzii finale
Așa cum spuneam anterior, o încuietoare smart nu înseamnă o casă mai sigură neapărat. Dacă nu sunteți genul de persoană care să aibă în casă mai multe dispositive smart și vă da un sentiment de nesiguranță conexiunea prin WI-FI sau un alt tip de protocol, cu siguranță nu trebuie să apelați la acest gen de încuietoare.

Încuietorile smart sunt făcute să ne ușureze viață. Pot să vă ușureze accesul în casa atunci când vă întoarceți cu foarte multe bagaje și nu vreți să pierdeți timpul căutând cheile. De asemenea, vă scutesc de un drum la magazin pentru a face o dublură de cheie pentru cineva apropiat.

Însă este cert că tehnologia este viitorul și cu toții trebuie să fim deschiși, să privim cu încredere și să încercam lucruri care cu siguranță ne vor face viață mai ușoară.

 

 

Recomandari