Garnitura de chiulasa are rolul de a izola capatul superior al pistonului de peretii interiori ai cilindrului si inglobează o parte semnificativa a sistemului de distributie. Cu un nume care adesea este rostit eronat, chiulasa este, de regula, comună pentru toti cilindrii motorului.
Radio online Romania
Toate radio-urile din Romania intr-un singur loc. Asculta GRATIS radio online LIVE
Asculta radio liveDupa cum bine stim, piesele unui motor cu ardere interna se impart in doua categorii: cele in miscare si cele statice. In camera de ardere a unui propulsor gasim repere din ambele tipuri, cum ar fi arborii cu came, supapele, tachetii, culbutorii, bujiile sau injectoarele. Alaturi de acestea, chiulasa este o componenta de tip static, cu rol functional, fixata de blocul motor cu ajutorul unor buloane sau prezoane specifice. In faza de montare, acestea nu sunt stranse oricum, ci intr-o anumita ordine, de la centru inspre exterior.
Ce este garnitura de chiulasa?
Garnitura de chiuloasa are rolul de a izola capatul superior al pistonului de peretii interiori ai cilindrului si inglobează o parte semnificativa a sistemului de distributie. Cu un nume care adesea este rostit eronat, chiulasa este, de regula, comună pentru toti cilindrii motorului. Exista, insa, cazuri in care fiecare cilindru este dispus cu o chiulasa individuala. In orice arhitectura a ei, chiulasa are orificii care usureaza circuitul apei, in blocul motor, pentru realizarea procesului de racire. Aceasta este una dintre componentele vitale pentru functionarea motorului, iar interventiile mecanice legate de ea nu se fac cat ai pocni din degete si sunt costisitoare.
Locul garniturii de chiulasa
Datorita rolului ei de a incapsula camera de ardere a propulsorului, garnitura de chiulasa este localizata la nivelul blocului motor, in partea superioara a acestuia. Fixarea cat mai etansa a acestui element confera o atmosfera controlata in camera de ardere, astfel incat oxigenul sa nu poata patrunde din exterior. Astfel, procesul de combustie se poate desfasura fara perturbari, iar functionarea pistoanelor nu este perturbata de factori externi sau de neregularitati ale detonatiilor produse la nivelul cilindrilor. Pentru ca toate acestea sa fie posibile, este nevoie de o izolare cat mai buna cu ajutorul garniturii de chiulasa.
Confectionata din straturi de metal si cauciuc sintetic, aceasta este pozitionata pe partea de contact dintre chiulasa si blocul motor. Rolul ei este de a compensa diferentele coeficientelor de dilatare dintre aluminiul chiulasei si fonta blocului motor, ce pot genera perturbari in procesul de ardere a carburantului. Datorita poziției sale in ansamblul motor, chiulasa este legata direct de supapele de admisie, catre care mijloceste circulatia de aer dinspre galeria de admisie. Tot prin chiulasa, gratie orificiilor specifice, se face trecerea gazelor rezultate din procesul de combustie catre galeria de evacuare.
Importanta acesteia
In ciuda faptului ca nu este o piesa in miscare, chiulasa are de-a face cu o paleta larga de solicitari de mare intensitate. Alaturi de torsiunea permanenta, generata de efectul strangerii buloanelor de fixare a piesei pe blocul motor, chiulasa intampina pe intreaga perioada a functionarii motorului, presiunea inalta, rezultata din arderea gazelor de combustie. Acest fenomen genereaza al treilea factor major de solicitare a chiulasei, sub forma atingerii unor temperaturi inalte, ce pot fisura chiulasa. Supraincalzirea acesteia este preintampinata de actiunea circuitului realizat de antigel, prin canalele specifice, cu scopul de a prelua excesul de temperatura si de a-l disipa in blocul motor.