Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Distributia reprezinta acele subansambluri ale motorului care sincronizeaza toate componentele responsabile de admisie, evacuare si pozitia cilindrilor. Aceasta este una dintre cele mai solicitate componente ale grupului propulsor de la o masina.

Rolul distributiei

In primul rand trebuie sa stiti ca distributia controleaza toate piesele. Sincronizeaza deschiderea supapelor de evacuare si de admisie si are o contributie semnificativa la realizarea schimbului de gaze din interiorul cilindrilor. Distributia influenteaza direct siguranta soferului si pasagerilor. In cazuri nefericite cand se defecteaza in trafic, puteti provoca un accident cu repercursiuni grave.

Tipuri de distributie

Exista 2 tipuri de distributie: pe lant sau pe curea. Aceste elemente sunt actorii principali care imprima miscare tuturor pieselor auxiliare. Ruperea lantului sau a curelei conduce spre pagube extrem de costisitoare, iar in cazuri extreme avarierea motorului. Pentru a preveni neplaceri si pagube, este indicat sa schimbati kit-ul de distributie conform termenelor stabilite de fiecare producator auto in parte.

Distributia pe lant

Lantul este fabricat din metal si este destul de rezistent. Chiar si asa, ar trebui sa fie inlocuit intre 250 000 si 300 000 de kilometri. De asemenea, schimbarea kit-ului de distributie pe lant nu se face in functie de carburantul folosit, ci mai degraba de modul in care masina a fost exploatata.

Lantul de distributie asigura conexiunea dintre arborele cu came de arborele cotit. In situatia in care pompa de apa este blocata, distributia va functiona in parametrii optimi. Distributia pe lant nu depinde sub nicio forma de pompa de apa, iar din acest motiv piesele sunt mai ieftine, dar ansamblul intreg mai scump.

 

Daca se aud sunete metalice sub capota, ar trebui sa te gandesti serios la verificarea distributiei si schimbarea componentelor uzate.

Distributia pe curea

Cureaua de distributie a fost creata cu scopul de a inlocui lantul. Costul redus si silentiozitatea sunt avantajele care i-au adus succesul pe piata auto. Dispune de o durata de viata mai mica comparativ cu distributia pe lant, de doar 100 000 de km sau 5-7 ani. Intervalul de timp pentru inlocuirea kit-ului de distributie depinde foarte mult de modelul automobilului pe care il detineti.

Tehnic vorbind, cureaua trece prin mai mult scripeti care mentin tensiunea corecta pentru a asigura o miscare constanta si normala a curelei. Cea mai mare tensiune pe care cureaua o suporta este in momentele in care motorul este pornit sau oprit. Soferii care detin masini diesel ar trebui sa-si schimbe mai des cureaua de distributie deoarece parcurg anual mai multi km comparativ cu cei care au masini pe benzina.

Ce fel de distributie are masina ta? Pe lant sau pe curea?

Recomandari