Dacă vrem să înțelegem cu adevărat cultura unei țări, este cel mai bine să urmărim felul în care își petrec sărbătorile și în mod deosebit perioada Crăciunului. Obiceiurile diferă de la o țară la alta, însă în majoritatea celor cu populație creștină, Crăciunul este foarte important. Bineînțeles, principalul punct comun este Moș Crăciun. Însă, există țări cu tradiții unice.
Astfel, dacă veți călători într-una din țările de mai jos, iată cum puteți petrece precum localnicii.
Care sunt cele mai interesante obiceiuri de Crăciun de pe glob?
1. Japonia: cina de Crăciun la KFC
Când fast-food-ul american a deschis primul KFC în Japonia în anul 1970, managerul restaurantului de la acea vreme a venit cu o idee genială. Acesta a inventat ideea “găletușelor de petrecere”, cu mâncare suficientă pentru o familie întreagă. Promoția a fost numită “Kentucky de Crăciun” și a avut un success maxim. În prezent, 3.6 milioane de familii japoneze cumpără de la KFC în fiecare an de Crăciun. Dacă vă aflați în Japonia în preajma Crăciunului și nu doriți totuși să mâncați pui crocant, puteți mai degrabă să mergeți la o brutărie și să cereți Kurisumasu keki, o prăjitură foarte aerată cu căpșune. Acesta este desertul pe care îl pregătesc japonezii de Crăciun.
2. Norvegia: ascunsul măturilor
În Norvegia, conform tradițiilor străvechi, vrăjitoarele și spiritele rele bântuie străzile în apropierea Crăciunului. Astfel, pentru a împiedică vrăjitoarele să zboare, norvegienii își ascund măturile din casă în seara de Ajun, înainte de a merge la somn. În calitate de turiști, nu putem participa bineînțeles la această tradiție. Dacă sunteți însă în Norvegia în apropierea Crăciunului, puteți merge în Drobak pentru a vizita Casa de Crăciun Tregaarden. Aici puteți cumpăra tot felul de cadouri, venite direct din atelierul Moșului.
3. Piețele de Crăciun din Budapesta, Ungaria
Multe țări europene organizează piețe de Crăciun. Puține se pot compara însă cu Târgul de Crăciun din fața catedralei din Budapesta sau cel din Piața Vorosmarty. Crăciunul este foarte important în Budapesta și în fiecare an, străzile orașului se transformă. Căsuțe de lemn apar pe toate străzile principale, unde se vând suveniruri, cadouri și preparate culinare specifice Crăciunului. Turiștii sunt cu adevărat captivați de spectacolele de dansuri populare ungurești, precum și de toate evenimentele speciale de iarnă. Aceasta este cea mai bună perioadă în care vă puteți bucura pe deplin de cultura și obiceiurile ungurești.
4. Festivalul Lampioanelor Uriașe din San Fernando, Filipine
De la jumătatea lunii decembrie și până la începutul lunii ianuarie, Festivalul Lampioanelor Uriașe se desfășoară pe străzile din San Fernando, Filipine. Lampioanele au o semnificație specială în cultura filipineză, ele simbolizând speranța. Pe toată durata festivalului, veți putea admira lampioane cu forme, culori și dimensiuni diferite. Colinde se aud la tot pasul, pentru a crea un spectacol de lumini și sunete cu adevărat captivant.
5. Posadas, Mexic
Cu 9 zile înainte de Crăciun și până în seara de Ajun, copiii din Mexic își vizitează rudele și prietenii. Acest obicei comemorează pelerinajul Fecioarei Maria și al lui Iosif către Bethleem. Când ajung la destinație, copiii cântă și întreabă dacă există o cameră pentru ei în posada, adică în han. Proprietarii îi lasă să intre în casele lor, unde petrec prin diverse jocuri și cu preparate specifice de Crăciun. Cum acesta este un obicei de familie, el nu poate fi experimentat și de către turiști. Dacă ajungeți însă în Mexico City de Crăciun, puteți admira decorațiunile din piețele centrale. Puteți merge în restaurante pentru a încerca tortas de bacalao, un preparat pe bază de cod, servit în Ajunul Crăciunului.
6. Capra Yule, Gavle, Suedia
În Gavle, Crăciunul este sărbătorit prin construirea unei capre uriașe din paie. Locuitorii fac pariuri dacă ea vă rezista până la Crăciun, deoarece inevitabil cineva îi dă foc. Această tradiție a început în anul 1966 iar celebra capră a fost arsă până acum de 35 de ori. Puteți vizita orașul Gavle în preajma Crăciunului, însă nu încercați să ardeți capra. În anul 2005, un turist american a făcut acest lucru și a fost condamnat la 2 săptămâni de pușcărie pentru acest act de vandalism.
Fiecare țară sărbătorește în felul ei, ceea ce îi definește unicitatea. Dacă decideți să călătoriți anul acesta de sărbători, documentați-vă înainte asupra obiceiurilor țării în care mergeți.