Nu doar ți se pare. Electrocasnicele din prezent chiar se strică mai des decât cele din trecut, iar asta este făcut intenționat.
40% din consumatori înclouiesc mașinile de spălat o dată la șase ani, iar cei de la Oko Institut au găsit că în medie, mașinile de spălat se strică cu doi ani mai devreme decât mașinile de acum zece ani. Dacă acest trend continuă atunci s-ar putea să începem să schimbăm mașinile de spălat odată la doi ani, ca pe telefoane. Dacă schimbarea unui telefon este ușoară, înlocuirea vechii tale mașini de spălat cu alta nouă nu este chiar un proces plăcut. Mai ales dacă locuiești la etajul patru și blocul tău nu are lift.
„Consumatorii sunt forțați să renunțe la produse mai devreme decât vor deaorece repararea este imposibilă sau mult prea scumpă. Speranța noastra este ca produsele să poată fi reparate, ca piesele lor să fie înlocuite. Ar fi o mare victorie pentru consumatori și pentru firmele independete de reparat”, spune Chloe Fayole care a participat la discuții comisarii europeni din partea European Environmental Citizens Organisation for Standardisation (ECOS) pentru a împinge un set de reguli de producție de respectarea calității.
Stimularea achiziției produselor mai scumpe
De ce ar vrea un consumator să cheltuiască 600 de euro pe o mașină de spălat de la branduri renumite precum Samsung sau Miele când poate cumpăra o mașinp de spălat cu 199 de euro de la alți producători necunoscuți precum Amica sau Exquisit. Ambele produse fac același lucru.
Cum se justifică cei 400 de euro în plus? Produsele ieftine costă mai puțin pentru că produsele nu sunt realizate din materiale de calitate sau sunt făcute din materiale mai ieftine. Uneto-vni, organizație de tehnicieni din Olanda, a descoperit că electrocasnicele de 199 de euro au o durată de viață estimată de doi ani, în timp ce produsele de 600 de euro au o durată de viață de șapte ani.
De multe ori, prețurile mici sunt justificate de scurtături făcute în materie de design. De exemplu, o măsură comună pentru reducerea costurilor la mașinile de spălat este sudarea tamburului mașinii de spălat de structura de oțel. Asta înseamnă că cea mai comună problemă a mașinilor de spălat nu poate fi reparată și produsul trebuie schimbat cu altul nou. Este ridicol să arunci un produs de zeci de kilograme pentru că o componentă de câteva zeci de grame a cedat. Cei mai buni producători fac în așa fel încât piesele de uzură să poată fi schimbate ușor.
De aceea, la nivelul Uniunii Europene se propune realizarea unui standard de calitate. Trebuie creat un stimulet pentru ca oamenii să cumpere produsele mai scumpe ce pot fi reparate.
Internetul pe electrocasnice reprezintă o problemă
O altă problemă cu electrocasnicele din prezent este faptul că toate sunt conectate la internet, iar asta le face vulnerabile. Astfel de produse nu au sisteme de protecție robuste. De exemplu, anul trecut milioane de produse LG au fost afectate de un atac cibernetic, iar acum compania își sfătuiește clienții să verifice dacă produsele au cele mai noi actualizări lună de lună. Un alt efect al acestei modernizări a produselor este faptul că mici reparatori nu mai au acces la produse, implicit nu mai au cum să le repare.
Propunerea în acest caz este să existe un buton de oprire a internetului și de a le oferi reparatorilor acces la programe de diagnosticare a produselor. Obligarea producătorilor să creeze produse cu un ecodesign în minte ar duce la crearea a noi joburi pentru reparații. Deși majoritatea produselor sunt realizate în China, repararea acestora se face la nivel local. „Reutilizarea unei electrocasnice este de cinci ori mai profitabilă decât reciclarea acestuia”, spune Cris Stephenson, managerul unui magazin de reparații din Marea Britanie.
Ecodesignul este o oportunitate pentru Uniunea Europeană să impună un standard de calitate al produsului care ar avea beneficii pentru mediul înconjurător, pentru consumatori, ar stimula economia și ar reduce consumul de energie.