#alegeriprezidentiale2019

Pe 10 noiembrie 2019
au loc alegeri prezidentiale in Romania. Romanii de pretutindeni au dreptul de a-si alege viitorul presedinte. Daca locuiesti peste hotare poti vota prin corespondenta sau la sectia de votare.

Votarea in strainatate se va desfasura pe parcursul a trei zile. Programul pentru vot la alegerile prezidentiale din diaspora este urmatorul:

1. Vineri intre ora 12.00 (ora locala) si 21.00 (ora locala)
2. Sambata intre ora 7.00 (ora locala) si 21.00 (ora locala)
3. Duminica intre ora 7.00 (ora locala) si 21.00 (ora locala)

Documente necesare
In ziua scrutinului trebuie sa ai la tine, pentru a putea vota, unul din urmatoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, iar, in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile in ziua votarii.

Cauta tara si orasul in care locuiesti pentru a afla care sunt cele mai apropiate sectii de votare.
Ai mai jos doua variante prin care poti verifica care este cea mai apropiata sectie de votare fata de locul in care te afli.

Intrebari frecvente:

1. Unde pot vota?
R: Aici regasiti harta cu sectiile de votare din strainatate

2. Cu ce document pot vota?
R: unul din urmatoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar, titlul de calatorie, iar, in cazul elevilor din scolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile in ziua votarii.

3. Pot vota in diaspora daca sunt in concediu?
R: Da!

4. Pot vota daca mi-au expirat documentele?
R: Nu, trebuie sa aveti un document, dintre cele enumerate mai sus, care sa nu fi expirat.

5. Daca locuiesc in diaspora, pot vota in Romania?
R: Da! Daca sunteti in Romania, dar locuiti in strainatate sunt 2 posibilitati:
  a. Aveti carte de identitate, deci puteti vota in sectia unde sunteti arondat; daca nu sunteti in acea localitate, puteti vota oriunde in tara pe liste suplimentare.
  b. Aveti pasaport cu domiciliul in strainatate, tip CRDS. In acest caz, il folositi sa votati oriunde in tara (atentie, este singurul tip de pasaport acceptat) pe liste suplimentare.

6. La ce ora se deschid si inchid sectiile de vot?
Ziua 1: Vineri intre ora 12.00 (ora locala) si 21.00 (ora locala)
Ziua 2: Sambata intre ora 7.00 (ora locala) si 21.00 (ora locala)
Ziua 3: Duminica intre ora 7.00 (ora locala) si 21.00 (ora locala)

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here