Pontoon, cunoscut și ca blackjackul britanic, este un joc incitant de cărți care are o istorie bogată. Originea acestuia nu se cunoaște cu exactitate, dar știm că a apărut undeva prin secolul al XVII-lea.
În acest articol vei vedea că pontoon are multe în comun cu blackjackul sau jocul francez 21. Regula de bază este aceeași ca la aceste jocuri, deci trebuie să faci 21 de puncte sau o valoare apropiată, astfel încât să ieși câștigător.
Este un joc mai vechi care din păcate nu este atât de popular în România ca să fie găsit la cazinourile online. Dar lucrurile se pot schimba oricând, mai ales odată cu dezvoltarea sectorului de casino live.
Tot la cazinourile online găsești o sumedenie de alte jocuri, de la sloturi clasice la păcănele gratis cu speciale și până la jocuri de poker. De asemenea, găsești și o sumedenie de jocuri de blackjack cu dealer real.
Istoria
Așa cum am spus și mai sus, originile sunt neclare, dar primele forme au fost jucate în Marea Britanie în secolul al XVII-lea. Este cunoscut în principal datorită legăturilor sale cu blackjackul – de aici și denumirea de blackjack britanic.
Dar popularitatea jocului a explodat în secolul al XVIII-lea, unde a devenit o activitate principale în cercurile aristocrate. Regulile au fost modificate și îmbunătățite de-a lungul timpului și a reușit să treacă și Atlanticul și să ajungă în America. Aici a fuzionat cu alte versiuni primare de blackjack, ceea ce a dus la apariția blackjackului de astăzi.
Cu toate schimbările din istoria sa, obiectivul jocului a rămas același: să faci cât mai aproape de 21 de puncte, dar fără să depășești.
Originea numelui
Originea numelui jocului provine cel mai probabil de la cuvântul francez ”vingt-et-un”, ceea ce înseamnă 21. Această conexiune scoate în evidență legătura strânsă a jocului pontoon cu vingt-et-un, un alt joc care se află la originea blackjackului modern.
Variații
Jocul de pontoon are multe similarități cu blackjackul (american). Totuși, există și mai multe deosebiri, iar acestea contribuie la jocul palpitant care este blackjackul britanic. Așa cum am mai spus, baza jocului este aceeași ca la blackjackul pe care îl cunoaștem: trebuie să faci maxim 21 de puncte și de asemenea, primești 2 cărți la început.
Spre deosebire de blackjack, la pontoon ambele cărți ale dealerului sunt cu fața în jos. Aceasta este o diferență semnificativă care face jocul mai greu decât blackjacul, unde poți vedea o carte a dealerului.
De asemenea, mai este diferită și terminologia. În loc de ”hitting” (a lua o carte) este ”twisting”, iar în loc de ”standing” (a păstra mâna) este ”sticking”. De asemenea, mâna cu un as și o carte de 10 puncte se numește pontoon și nu blackjack. Dar o diferență majoră este că mâna pontoon plătește 2:1 și nu 3:2.
Există desigur și mai multe variații. În Australia, jocul de pontoon are regula de ”5-card Charlie”. Dacă un jucător reușește să aibă 5 cărți la o mână fără să depășească 21 de puncte, câștigă în mod automat, chiar dacă dealerul are pontoon.
În versiunea malaeziană se folosește de regulă pachetul spaniol cu 48 de cărți în loc de cel clasic de 52. Această schimbare crește puțin avantajul casei, dar vine și cu alte strategii.
Reguli
Setul de reguli ale jocului are foarte multe similarități cu blackjackul. Hai să vezi mai jos detaliile ca să te convingi:
- Obiectiv: colectează cărți în așa fel încât să ai o mână mai bună decât a dealerului de la masă, dar fără să sari de 21 de puncte.
- Numărul de jucător: 5-8
- Numărul de cărți: un pachet standard de 52 de cărți, dacă nu este versiunea malaeziană cu 48 de cărți.
- Punctajele cărților: la fel ca la blackjack – as = 1 sau 11, cărțile de la 2 la 9 = valoarea de pe ele, 10, J, Q, K = 10 puncte.
- Avantajul casei: de obicei doar 0,4%.
- Cote la câștiguri: o rundă câștigătoare plătește 1:1, iar o mână pontoon (as + o carte de 10) are cotă de 2:1.
- Dacă ai două cărți de aceeași valoare, poți da split.
Strategii
La fel ca la blackjack, și la pontoon poți folosi o tehnică de contorizare a cărților. Dacă ții evidența cărților jucate, poți cunoaște compoziția pachetului rămas și poți lua decizii mai bune.
De asemenea, dacă jocul are și regula ”5-card Charlie”, atunci trebuie să stăpânești și această tehnică. Contorizarea cărților te va ajuta foarte mult. Poți folosi această metodă dacă știi că multe cărți mari au fost deja eliminate din pachet.
Trebuie să știi când să iei o carte și când să stai. Fiecare situație de acest fel are propria probabilitate de succes și este crucial să le cunoști pe toate.
Concluzii
Pontoon este un joc foarte distractiv care are multe asemănări cu blackjackul. Totuși, are și câteva particularități care îl fac distractiv. Cea mai importantă este mâna ”5-card Charlie” cu care poți să bați chiar și mâna pontoon, de un as și o carte cu punctaj 10. Dacă ai ocazia, nu ezita să încerci acest joc la cazinouri!