Majoritatea masinilor au transmisie manuala. Este important de stiut ca unele componente ale cutiei, dar si alte piese auto se pot defecta daca conducem intr-un mod gresit.
Mai jos regasiti o serie de indicatii pentru soferii care conduc masini cu cutie manuala.
-
Nu te deplasa cu piciorul pe ambreiaj
Exista soferi care tin piciorul stang pe ambreiaj atunci cand merg cu masina. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla atunci cand se circula la drum intins. Consecinta acestei greseli o reprezinta uzura prematura a ambreiajului. Eliberati ambreiajul dupa schimbarea treptelor de viteza, dar nu intr-o maniera brusca. Inlocuirea componentelor defecte nu este deloc ieftina.
-
Nu forta levierul sa intre in prima treapta de viteza
Soferii care conduc masini mai vechi s-au confruntat cu refuzul cutiei de viteza a intra in prima treapta. Aceasta situatie apare cand ambreiajul este destul de uzat, iar placa nu se desprinde de volanta in totalitate. In acest sens cutia de viteza nu trebuie fortata. Aduceti maneta pe liber, ridicati ambreiajul. Apasati-l din nou, iar levierul va intra mult mai usor in prima treapta de viteza.
-
Nu grabi cuplarea levierului in marsarier
Cei mai multi dintre soferi nu au rabdare ca masina sa se opreasca in totalitate inainte sa cupleze marsarierul. Daca masina este in miscare si cuplati marsarierul, acesta produce un zgomot metalic foarte neplacut. Repetarea acestui gest nu are consecinte placute si sunt sanse mari sa faceti o vizita cu masina la service.
-
Nu sta cu piciorul pe ambreiaj la semafor
A tine ambreiajul calcat cand masina asteapta la semafor este un obicei des intalnit in randul conducatorilor auto. Consecintele acestei greseli se vor vedea in uzura prematura a rulmentului de la ambreiaj. In cazuri extreme, veti vedea ca levierul nu va mai cupla absolut nicio treapta de viteza cand va aflati in trafic.
- Foloseste frana de mana la plecarea din rampa
De exemplu, daca se afla intr-o zona montana, plecarea de pe loc se face direct din ambreiaj. Este important de stiut ca discul de ambreiaj nu va rezista foarte mult la o asemenea presiune. Turarea excesiva a motorului reprezinta alta greseala pe care este bine sa o evitam. Cand plecati din rampa, trageti frana de mana. Cuplati levierul in prima treapta de viteza si accelerati usor. Eliberati frana de mana si veti putea pleca usor dintr-o rampa.
-
Nu forta cutia de viteze cand motorul nu este incalzit
Specialistii auto ne sugereaza sa nu demaram imediat cum ne-am urcat la volan, mai ales iarna. Uleiul din cutia de viteze este rece, iar asta se traduce prin faptul ca levierul va intra mai greu in viteza in primele minute de deplasare. Este indicat sa lasam motorul si cutia de viteze sa se incalzeasca cateva minute, iar schimbarea treptelor de viteza se va face foarte usor.