Masinile cu cutie manuala sunt cele care detin majoritatea din piata auto. Chiar si asa, cererea pentru masini cu cutie automata este in crestere. In ultimii ani, cutiile automate au devenit mult mai performante ca inainte.
Multi soferi au considerat ca un automobil cu cutie automata nu este fiabil si se strica mai repede comparativ cu acelasi automobil cu cutie manuala. Astazi lucrurile arata total diferit. Iata cateva sfaturi utile pentru a conduce corect un automobil cu transmisie automata.
-
Frana de mana inainte de pozitia P (Park)
In momentul in care maneta este adusa in pozitia P (Park), transmisia este blocata de un pin metalic. Pentru a nu forta cutia, este indicat sa procedati astfel: calca frana pana ce masina se opreste in totalitate, apoi trage frana de mana, puneti levierul in Park si apoi scoateti cheia din contact.
-
Daca masina este in miscare, nu aduce levierul in N
Soferii de masini cu transmisie manuala obisnuiesc sa lase levierul pe liber, iar masina sa curga la vale. Motivul acestui gest consta in reducerea consumul de carburant. Acest lucru nu este valabil si nici benefic in cazul unei cutii automate. Un automobil cu transmisie automata functioneaza pe baza de conexiuni hidraulice care depind de turatia motorului. Cand schimb pozitia levierului din Drive (D) in N (Neutral), R (Marsarier) sau P (Park) presiunea hidraulica trebuie sa fie mica, adica motorul sa fie la relanti.
In cazul in care mutati levierul cand motorul are o turatie mare, este important sa stiti ca uzati pompa si conductele, iar ulterior vor aparea bruscari cand schimbati dintr-un punct in altul.
-
Din R (Marsarier) in D (Drive) numai pe loc
Masina trebuia sa fie oprita in totalitate inainte de a schimba din pozitia R in D. Daca schimbarea se produce din mers, se vor auzi niste zgomote neplacute, iar in scurt timp cutia se va defecta.
-
Frana de motor in acelasi timp cu frana de picior
Se stie ca o masina cu cutie automata nu are o forta de franare a motorului la fel ca una manuala. Transmisia manuala este mecanica si actioneaza direct asupra rotilor. Cu toate ca cele mai multe dintre cutiile automate sunt moderne, trebuie sa stiti ca doar o singura piesa are actiune directa asupra rotilor.
-
La semafor – D sau N?
Din punct de vedere mecanic, daca stam in Drive la semafor, cu piciorul pe frana, turatia motorului se diminueaza. Nu este o problema daca procedati asa, dar ideal ar fi sa o scoti din Drive daca stii ca vei sta mult si bine la un semafor. Daca levierul este in Drive, piciorul trebuie sa stea in permanenta pe frana.
-
Accelereaza usor cand motorul este rece
Orice ulei este produs sa functioneze optim atunci cand temperatura atinge un anumit nivel. Daca motorul este rece, cutia automata se comporta ciudat, poate fi zgomotoasa, iar schimbarea automata a treptelor de viteze se produce la o turatie mai mare a motorului. Motorul si uleiul se incalzesc in aproximativ 10 minute, iar schimbarile se vor face la o turatie normala.