Fosta capitală a Rusiei, Sankt Petersburg, este adeseori numit Versailles al Rusiei sau Veneția Nordului. Clădirile vechi, printre care cele mai frumoase palate pe care le-ați văzut vreodată, grădini, biserici, toate crează o atmosferă electrizantă, care fascinează orice vizitator.

Vizitați incredibilul Palat Peterhof                                                                         Frumosul Palat Peterhof, cu perețîi exteriori de un auriu intens, este una dintre cele mai spectaculoase clădiri din oraș. Intrările în formă de arcadă ale palatului îi dau o grandoare aparte și un aer deosebit de regalitate, amintind de o eră demult apusă.

În funcție de program, puteți petrece o zi întreagă la palat, sau numai o oră. Vă puteți aduce o pătură de picnic și puteți servi prânzul admirând peisajul grandios, sau vă puteți așeza pe o bancă în zona fântânilor arteziene, în compania unei cărți bune, vă puteți plimba prin grădinile japoneze sau puteți explora întreaga moșie a lui Petru cel Mare. Pe tot domeniul există nici mai mult nici mai puțîn de 200 de statui din marmură și 64 de fântâni arteziene.

Vizitați Biserica Mântuitorului, cunoscută și sub numele de Catedrala Sângelui Vărsat
Biserica Mântuitorului impresionează pe oricine prin aspectul exterior cu domuri impresionante și culori îmbinate armonios, toate împreună părând să creeze cel mai frumos lucru văzut vreodată de om. Interiorul cu picturi ce sunt adevărate opere de artă, arcadele elaborate, vă vor lăsă cu siguranță fară cuvinte. Biserica este cu adevărat o minune arhitecturală, fiind construită în anul 1883 în memoria Țarului Alexandru al II lea. Aceasta a fost construită chiar în locul în care țarul a fost asasinat.
În timpul Revoluției Rusești, biserica a fost avariată și apoi închisă de sovietici în anul 1930 și avariată din nou în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. În timpul războiului biserica a fost folosită pentru depozitarea hranei pentru soldați. Recondiționarea ei a început după finalizarea războiului și a durat 25 de ani, fiind redeschisă abia în anul 1997. Pentru a explora cu adevărat incredibila clădire, veți avea nevoie de circa două ore.

Mergeți la un spectacol debalet
O zi memorabilă în Sankt Petersburg trebuie musai să se finalizeze cu un spectacol de balet. Puteți să optați pentru faimosul Teatru Mariinsky, sau pentru Teatrul Mikhailovsky, cel mai vechi teatru de balet din Rusia.

Chiar dacă nu reușiți să obțineți un bilet la spectacol, puteți pur și simplu să vizitați cele două clădiri: interioarele elaborate, cu balcoane grandioase, scene impunătoare și lumini care crează o atmosferă de poveste, toate sunt de o frumusețe rară.

Explorați Catedrala Sf. Petru și Pavel
Pe măsură ce vă plimbați pe străzile orașului, veți descoperi multe biserici, fortărețe și clădiri care datează de pe vremea țarilor Rusiei. Dintre acestea, merită clar vizitata Catedrala Sf. Petru și Pavel, din interiorul fortăreței cu același nume. Lucrările la această catedrală au început la numai o lună după ce Sankt Petersburg a fost fondat în mod oficial, respectiv la 27 mai 1703. Biserica originală a fost finalizată și deschisă un an mai tărziu. Un deceniu mai tărziu, au început lucrările la actuala catedrală, construită din piatră.

Construcția a durat circa 20 de ani, clădirea fiind deschisă în iunie 1733. Ceea ce impresionează este faptul că ea este complet diferită în materie de stil față de bisericile ortodoxe rusești, respectiv, în loc să aibă domuri rotunde și colorate, are un turn cu clopot și o turlă dreptunghiulară. La fel de important este faptul că aici se află locul de veci al celor mai importanți dintre suveranii Rusiei: Petru cel Mare, Ecaterina cea Mare, Elisabeta a Rusiei, cei trei Alexandru și nu în ultimul rând, Nicolae al II lea și familia lui.

Unde și ce mâncam în Sankt Petersburg
În Sankt Petersburg puteți încercă foarte multe preparate culinare tradiționale. Cel mai cunoscut dintre preparate este așa numita supă roșie, borscht, originară din Ucraina, însă asimilată cumva de bucătăria rusă. Supa este preparată din sfeclă roșie, care îi dă de fapt și nuanță aparte de roșu și este servită alături de pampuski, un fel de plăcinte. Cea mai bună astfel de supă o veți găsi la Teplo, în apropiere de Piața Sf. Isaac.

Sunt de asemenea de încercat alte două preparate rusești, pelmeni și vareniki. Pelmeni sunt un fel de colțunași iar vareniki sunt găluște dulci umplute cu fructe și cremă de brânză. Astfel de preparate se pot găsi la Pelmenya, apropierea Muzeului Fabergé.

La cumpărături în Sankt Petersburg
În primul rând trebuie să începeți cumpărăturile cu magazinele de stradă, de aici veți putea achiziționa cele mai interesante suveniruri. Puteți cumpăra o pălărie militară rusească sau o casetă de bijuterii pictată manual, cu scene din folclorul rusesc. Bineînțeles, nu puteți trece cu vederea celebrele păpuși matrioska, bijuteriile din chihlimbar sau replici ale oului Fabergé.

Recomandari