Salteaua este un element foarte important din casa noastră, cu cât este mai potrivită pentru noi, cu atât avem un somn mai relaxant și liniștitor. La fel de important este că salteaua să fie curată și dezinfectată, în special pentru aceia dintre noi care suferă de alergii sau diverse forme de astm.
Ne putem oare curăța singuri salteaua, fară să apelăm neapărat la specialiști?
Răspunsul este da, putem, trebuie numai să urmăm pașii de mai jos și să ne gândim la modalități prin care o putem proteja.
De ce avem nevoie?
- Aspirator
- Câteva cârpe
- O sticluță cu pulverizator
- Un bol
- Un vas gradat pentru a măsura soluții
- Detergent lichid de vase
- Apă rece
- Apă oxigenată, concentrație 3%
- Bicarbonat de sodiu
- Sare
- Detergent pudră pentru haine albe.
Pasul 1: înlăturați așternutul de pat și spălați-l la mașină, la cea mai mare temperatură permisă de producător pentru materialul respectiv. La fel procedați și cu pernele.
Pasul 2: pregătiți o soluție din bicarbonat de sodiu și apă (1 parte bicarbonat și 3 părți apă) pe care o puneți în sticla cu pulverizator. Pulverizați soluția pe toată suprafața saltelei, după care curățați temeinic, folosind cârpe. Cu cât lăsați mai mult să acționeze soluția, cu atât mai bine, bicarbonatul eliminând și mirosurile neplăcute din ea.
Pasul 3: aspirați temeinic toată salteaua, folosind un capăt al aspiratorului fără perie. Încercați să nu apăsați prea tare și concetrati-vă pe marginile saltelei și în zona cusăturilor, acolo fiind în mod frecvent depozitate celulele de piele moartă strânse de-a lungul anului.
Pasul 4: îndepărtarea petelor. Aproape orice pată de pe saltea poate fi îndepărtată folosind una dintre soluțiile de mai jos.
Pentru petele de transpirație: pulverizați apa oxigenată pe zona pătată și lăsați să se usuce. Pata ar trebui să dispară pe măsură ce se usucă soluția. În cazul în care pata persistă, puteți repeta.
Pentru petele de sânge : combinați aproximativ 50 ml de apă oxigenată cu 1 linguriță de detergent de vase și 1 linguriță de sare. Soluția se aplică pe pată, după care se curăță cu o cârpă curată îmbibată în apă oxigenată, pentru a îndepărta reziduurile. Lăsați să se usuce. Dacă rămâne o pată ușor maronie după ce s-a uscat materialul, puteți pulveriza cu apă oxigenată. Pata vă dispărea pe măsură ce soluția se va usca.
Pentru alte tipuri de pete: amestecați 2 lingurițe de detergent pudră pentru haine albe și 1 linguriță de apă, pentru a crea o spumă de curățat. Spuma se distribuie pe pată, se așteaptă 10 minute și apoi se curăță. Curățați cu o cârpă umedă pentru a îndepărta reziduurile, apoi lăsați să se usuce.
Pasul 5: după ce s-a uscat complet una din părțile saltelei, puteți repeta toate operațiunile și pe partea cealaltă. După ce s-a uscat și aceasta, puteți păstra salteaua pe partea mai puțin folosită, astfel încât să nu se uzeze.
Pasul 6: protejați salteaua cu husă specială, fabricată din material rezistent la apă și hipoalergenic. Protecția pentru saltea trebuie spălată cel puțin o dată pe lună.