De foarte multe ori ni se întâmplă să neglijăm pensulele pe care le folosim pentru machiaj, fie rămân cu urme de pudră sau creme, fie au resturi din mai multe nuanțe de fond de ten sau blush pe care le folosim. Specialiștii în domeniu ne recomandă să facem un efort și cel puțin o dată pe săptămână să curățăm temeinic fiecare perie sau pensulă cu care ne aplicăm produsele de machiaj, prevenind astfel apariția bacteriilor, acneei și altor probleme ale tenului. De fapt orice make-up artist am întreba, sigur ne va spune că pensulele sunt esențiale pentru obținerea unui machiaj desăvârșit, motiv pentru care trebuie să avem mare grijă de ele.
Cât de des ar trebui să le curățăm totuși?
Ideal ar fi să facem acest lucru de fiecare dată când le folosim. Însă cum idealul este greu de atins, ar trebui să ținem cont cel puțin de următoarele:
- Pensula pentru pudră, blush sau autobronzant – este bine să o curățăm o dată sau de 2 ori pe săptămână
- Pensulele folosite pentru produsele lichide sau creme – de genul fond de ten, anti cearcăn, fard de pleoape, ar trebui curățate zilnic, datorită faptului că pot atrage bacterii mai repede și drept urmare, ar putea cauza infecții
- Bureții trebuie curățați zilnic deoarece sunt folosiți pentru produse lichide și drept urmare rămân uzi mai mult timp, creând astfel un mediu propice dezvoltării micro organismelor.
Cu ce este bine să le curățăm?
Șampoanele pentru bebeluși sunt una din variante, având de obicei ingrediente mai blânde și fiind foarte potrivite pentru pensulele cu peri din fibre naturale.
De asemenea, detergentul de vase este adesea folosit pentru curățarea în profunzime a bureților, îndepărtând ușor produsele pe bază de uleiuri.
La polul opus sunt uleiul de măsline și oțetul, specialiștii în domeniu spunând în unanimitate că nu sunt bune sub nicio formă pentru curățarea ustensilelor folosite la machiaj.
Cum se curăță efectiv o pensulă pentru machiaj?
Mai întâi clătim bine perii sub jet de apă, având grijă să nu udăm foarte tare mânerul, lucru care ar duce în timp la deteriorarea și desprinderea lui.
Apoi punem șampon în palmă și începem să masăm pur și simplu perii pensulei cu mișcări circulare, până când se formează spumă pe toată suprafața lor. După această etapă, limpezim bine cu apă rece, din nou având grijă să protejăm mânerul pensulei.După ce s-a limpezit bine, este recomandat să eliminăm excesul de apă și să lăsăm pensula pe un prosop la uscat, preferabil chiar peste noapte.
Astfel, dacă pensula este curățată corect și în mod frecvent, durata ei de viață poate fi chiar de câțiva ani. De asemenea, nu este recomandat ca pensulele să fie păstrate în borsete sau altfel de gentuțe pentru o perioadă îndelungată, ci trebuie să le alocăm un pahar sau un altfel de suport în care pot sta în poziție verticală.
Atunci când observați că pensula este din ce în ce mai subțire sau perii ei nu mai stau aliniați chiar și după ce o curățați, acesta este un semn clar că trebuie înlocuită cu una nouă.