Suntem obisnuiti cu scumpiri in toate domeniile. In ultimii 2-3 ani am observat cu totii ca modelele noi de telefoane sunt mai scumpe. 2023 aduce noi scumpiri pe piata smartphone-urilor. Conform unei analize IDC, pretul unui telefon va creste cu 6,4% anul acesta.
International Data Corporation (IDC) este de parere ca redresarea pietei se va intinde pe o perioada mai lunga decat se anticipa. Analiza celor de la Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker arata ca livrarile de telefoane vor scadea cu 9,1% in 2023.

Piata globala de telefoane inteligente in dificultate

„Credem ca piata globala de smartphone-uri va ramane in dificultate in prima jumatate a anului 2023, cu speranta ca redresarea se va imbunatati aproximativ la jumatatea anului viitor si cresterea va reveni in majoritatea regiunilor in a doua jumatate a anului”, a declarat Ryan Reith, vicepresedinte de grup in cadrul IDC’s Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

„Cresterea costurilor reprezinta o preocupare evidenta pentru piata smartphone-urilor si pentru categoriile adiacente de tehnologie de consum, dar credem ca cea mai mare parte a acestei cereri reduse va fi impinsa in fata si va sustine cresterea globala la sfarsitul anului 2023 si dupa aceea. Un ciclu de reimprospatare a dispozitivelor continua sa se construiasca in multe piete emergente, in timp ce pietele dezvoltate au compensat costurile in crestere cu o activitate promotionala sporita, oferte de schimb mai atractive si planuri de finantare extinse. Acest lucru a sprijinit cresterea in segmentul de varf al pietei, in ciuda vanturilor economice potrivnice”, a completat Reith, potrivit economica.net.

Un viitor pliabil

Reteaua 5G continua dezvoltarea la nivel mondial. Pana in 2026 peste 80% dintre telefoanele livrate vor dispune de tehnologie 5G. Telefoanele pliabile devin un nucleu de dezvoltare. Din ce in ce mai multi producatori ofera cel putin un dispozitiv pliabil. Tendinta pare sa se pstreze si in viitor. In 2022 s-au vandut aproximativ 15-16 milioane de telefoane pliabile. Numarul va creste pe masura ce costurile de productie vor fi diminuate.

„In ciuda incetinirii pietei, preturile medii de vanzare continua sa creasca, deoarece consumatorii opteaza pentru dispozitive premium care pot avea un ciclu de viata de trei-patru ani, pe masura ce ratele de reimprospatare se prelungesc atat pe pietele dezvoltate, cat si pe cele emergente”, a declarat Anthony Scarsella, director de cercetare in cadrul IDC Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

Ramane de vazut cat vor costa flagship-urile din 2023: Samsung Galaxy S23 si iPhone 15 Pro.

Recomandari