Din ce în ce mai mult ne dorim ca în locul turismului de masă să avem parte de experiențe unice, departe de orașe, agitație și stres. Cu toții căutăm să petrecem cât mai mult timp în natură, în spații cât mai deschise, să avem experiențe culinare și culturale deosebite. Începând cu momente live autentice, briza vântului cu aromă de pini, produse artizanale și sporturi extreme în cel mai frumos parc natural din Slovenia, până la frumusețea și diversitatea florei și faunei din Azore, toate ne îmbie și ne invită să petrecem momente unice.
Bohinj, Slovenia este o astfel de destinație, unul dintre cele mai frumoase parcuri naționale din Europa, un model de natură sălbatică, dezvoltare sustenabila, autenticitate și experiențe unice. Bohinj a primit chiar din partea Uniunii Europene premiul EDEN pentru cea mai bună destinație sustenabila din punct de vedere turistic.
Atunci când te afli în mijlocul parcului, tot ce trebuie să faci este să închizi ochii, să simți soarele cum îți mângâie fața și adierea de vânt care te răcorește ușor și te face să crezi că îți poți deschide aripile și poți zbura asemeni păsărilor care cântă în jurul tău.
În cadrul parcului sunt peste 7000 de specii de animale și 1600 de plante, fapt pentru care a fost încadrat în Patrimoniul UNESCO, drept rezervație a biosferei. Chiar și infrastructura urmărește ritmul naturii, astfel încât să aducă un impact minim asupra mediului.
Ilha das Flores din Azore, Portugalia este destinația turistică în care putem simți la intensitate maximă conexiunea cu natura. Pentru cei cărora le place să facă drumeții, să admire flora și fauna, să privească balenele și delfinii și să deguste produse locale, insulele Azore sunt destinația ideală.
Fiind situată în zona cea mai nordica a insulelor Azore, Flores este mai puțin vizitată de turiști și arată ca un adevărat paradis pe pământ. Este o destinație perfectă pentru cei pasionați de scufundări și canoe, având multe cascade și râuri.
Agüero – Huesca din Spania este un sat înconjurat de formațiuni stâncoase înalte de circa 200m, care par să îl păstreze ascuns ca pe o comoară. Stâncile din jurul satului sunt perfecte pentru cei pasionați de alpinism. Peisajul este completat de biserica Santiago, care datează din secolul 12 și are păstrate picturi murale cu scene din Biblie, de o frumusețe incredibilă. La jumătatea lunii august, în Aguero are loc un festival de teatru și muzică, toate străzile satului se animă, la tot pasul sunt comercianți ambulanți de preparate locale.
Sistelo este un sat cu circa 300 de locuitori, numit adesea a 7 a minune a Portugaliei. Peisajul de vis este dat de porumbul cultivat într-un incredibil sistem de terase, acesta putând fi admirat din Cha da Armada, un punct înalt care oferă panoramă asupra zonei.
Crovie este un sătuc din nordul Scotiei, unic prin faptul că are o singură sosea și 50 de case, toate orientate către mare. Drumul de acces este atât de îngust, încât locuitorii preferă să își parcheze mașinile în afara satului. Motivul pentru care toate casele sunt construite sub forma aceasta este unul bizar : se pare că proprietarul terenurilor din zonă ar fi interzi construirea de locuințe în alte zone, astfel încât el să își poată duce animalele la păscut pe toate pășunile. Astfel, toți locuitorii și-au construit casele pe parcela îngustă orientată către mare.