Sunt mai multe tipuri de utilizatori de telefon mobil:
1. Cei ce considera telefonul mobil un obiect si il folosesc ca atare.
2. Cei ce din cand in cand mai arunca un ochi prin setari si sunt partial interesati.
3. Cei ce prefera sa descopere mereu noi functii, sa instaleze aplicatii, sa faca diverse teste si sa fie mereu la curent cu noutatile.
Indiferent de categoria in care te regasesti, este indicat ca din cand in cand sa te mai si ingrijesti de telefonul tau mobil cu Android. Este ca o masina. Are nevoie de mentenanta si de o minima intretinere. Altfel, vei ajunge sa spui ca este un telefon prost, ca functioneaza greu, ca nu mai ai spatiu, ca aplicatiile ruleaza aiurea sau deloc, etc.
Atentie, nu confundam cu memorie RAM sau memoria interna. Ok, atunci ce anume inseamna memoria cache si cat de importanta este ea?
De fiecare data cand deblocati telefonul si accesati o aplicatie sau un joc, telefonul trebuie sa acceseze si sa recupereze foarte rapid cateva informatii. Un anumit cont, diverse date, optiuni, etc.
Utilizatorul doreste ca acest lucru sa se intample intr-un timp record. Probabil, ati observat ca atunci cand instalati o anumita aplicatie, aceasta porneste mai greu prima data, apoi nu sunt deloc probleme. De ce se intampla asta?
Aici intervine memoria cache, posibil ati vazut si voi ca toate aplicatiile au asa ceva. O parte din datele stocate de o anumita aplicatie, sunt pastrate in memoria cache. In momentul in care accesati aplicatia, acest tip de memorie isi intra in rol si culege rapid datele de care o aplicatie are nevoie.
Putem spune ca memoria cache este un spatiu de stocare temporar si extrem de benefic. Ne ajuta sa economisim energie, resursele procesorului si chiar conexiune la internet. Aplicatia isi va extrage rapid din memoria cache datele de care are nevoie si rapid, este gata de lucru.
Exista insa si reversul! Ce se intampla cand memoria cache este prea aglomerata?
Aici intervin micile probleme si in special, ele apar in cazul aplicatiilor folosite des. Este vorba mai ales de retelele de socializar si browserul de internet. Ce se intampla in momentul in care memoria este aglomerata?
Fiind acolo prea multe informatii stocate, parole si date, aplicatia se va incarca greu si va incepe sa functioneze din ce in ce mai rau. Din acest motiv, probabil ati auzit ca multi recomanda ca la un anumit interval, sa se stearga memoria cache.
Stergand-o, reimprospatati practic o anumita aplicatie si aceasta va functiona mult mai bine. Da, este posibil sa se piarda anumite date, insa nu unele esentiale. Acelea nu sunt stocate in memoria cache.
Haideti sa vedem rapid si un exemplu. Am luat ca exemplu aplicatia Facebook instalata pe telefonul meu. Daca va uitati cu atentie, sunt acolo ocupati nu mai putin de 863 MB!
- Aplicatie – 188 MB
- Date – 464 MB
- Cache 212 MB
Cum facem sa o golim si sa mai salvam spatiu de stocare?
Intram in meniul telefonului – zona de setari – aplicatii si apasam pe cea dorita. Apoi, apasam pe stocare si pe “Golire Cache”.
Nu am pierdut date esentiale. Va trebui numai sa pornesc aplicatia si sa ma loghez cu contul meu. Acesta va fi efortul suplimentar, nimic mai mult.