Dacă vrei să vezi dacă mai ai rovinietă, intră pe verificare rovinietă pe site-urile specializate în acest sens și vei ști mereu când trebuie să îți înnoiești rovinieta la timp astfel încât să poți evita cu succes amenzile.
De fiecare dată când ieși din localitate va trebui să ai o rovinietă valabilă pentru mașina în care mergi. Prin mașină înțelegem toate vehiculele rutiere care sunt înmatriculate și au minim două axe.
Cât costă rovinieta?
Rovinieta are prețul variabil în funcție de mașina pentru care este făcută. Suma pe care va trebui să o plătești pentru rovinietă se va calcula diferit ținând cont de tipul de mașină pe care îl ai și tariful variaza în funcție de categoria de permis, fiind proporțional cu greutatea mașinii. În momentul în care plătești rovinieta, vei avea la dispoziție mai multe perioade în care aceasta este valabila și vei putea alege una dintre ele. Poți alege roviniete pe 1 zi, pe 7 zile, pe 30 de zile, pe 90 de zile sau pe 12 luni în funcție de bugetul disponibil și de modul în care știi ca vei utiliza mașina. Cel mai avantajos este să cumperi o vinietă pe un an.
Perioada de valabilitate maximă este de 12 luni și este alegerea optimă pentru toți cei care călătoresc de câteva ori în afara orașului. De obicei, pentru proprietarii de mașini care sunt înmatriculate în țară, cumpărarea rovinietei pentru perioade scurte de timp nu este o soluție profitabilă.
Pentru mașinile care sunt înmatriculate în afara granițelor, utilizatorii care sunt trecuți în certficatul de înmatriculare și care au dreptul legal de a conduce vehiculul, au obligația de a plăti taxa de drum. Acest lucru înseamnă că deși nu tu ești cel care conduce mașina care se află în proprietatea ta, vei fi disponibil pentru a plăti rovinieta și amenzile primite atunci când vehiculul este condus fără rovinietă.
Rovinieta este plătită de cei mai mulți șoferi doar pentru a evita amenzile care pot fi cuprinse între 250 de lei și 4500 de lei în funcție de categoria vehiculului. Prin urmare, plătind la timp rovinieta nu mai trebuie să stai mereu stresat de faptul că ai putea fi surprins conducând fără rovinietă și ai putea fi amendat.
Cele mai multe drumuri din România sunt supravegheate de camerele video special amplasate în acest sens, pentru a verifica dacă vehiculele circulă cu rovinietele expirate. Aceste camere pot citi sute de numere pe secundă, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să stai liniștit crezând că tehnologia este prea veche pentru a fi depistat. Procesul verbal pentru lipsa rovinietei este întocmit chiar și în lipsa conducătorului auto și va fi comunicat în cel mult 30 de zile din momentul în care contravenția a fost constatată.