Facturile pentru utilități par că au explodat în această iarnă, motiv pentru care cu toții căutăm metode prin care putem reduce consumul de energie, pentru a face economie. Din fericire, exista metode prin care putem să reducem consumul de energie, iar printre ele se numără și setarea temperaturii corecte la termostat.
Ce temperatură trebuie să avem în casă în timpul iernii?
Specialiștii recomandă ca în timpul zilei să avem setată temperatura de 20 grade Celsius. Pentru eficiență maximă, putem alege 8 ore din zi în care să scădem cu câteva grade temperatura. Urmând această rutină, vom putea să reducem cu aproximativ 10% consumul de energie. În funcție de programul fiecăruia, perioada în care reducem temperatura poate fi în timpul zilei sau în timpul nopții. Unele persoane preferă să aibă mai răcoare în casă în timpul nopții. Mai mult decât atât, s-a constatat că somnul în condiții de temperatură puțin mai scăzută este mult mai odihnitor. Pentru alții este confortabil să reducă temperatura în timpul zilei, când sunt la serviciu. Din momentul în care ajung acasă, modifică temperatura cu câteva grade în plus.
De ce sunt importante aceste aspecte?
De ce este potrivită temperatura de 20 grade Celsius în timpul iernii? Atunci când temperatura din casă nu este cu mult mai mare decât cea de afară, aveți șanse mult mai mici să pierdeți căldură. Cu alte cuvinte, dacă aveți o temperatură medie, veți reuși să păstrați căldura în interior mai mult timp. În acest fel, veți reduce și consumul de energie.
Unde așezăm termostatul pentru a fi cât mai eficient?
Reducerea consumului de energie se poate realiza și prin poziționarea corectă a termostatului. Acesta nu trebuie așezat în zonele din casă unde este mai rece (lângă geamuri și uși), dar nici în zone în care bate în mod direct soarele. Instalați-l pe un perete interior, într-una din camerele pe care le folosiți mai des.
Pentru o eficiență maximă, optați pentru un termostat smart. Acesta poate fi programat pe ore și temperature aferente, motiv pentru care nu vă fi nevoie să resetați manual de fiecare dată. Bineînțeles, înainte de a alege un astfel de dispozitiv, trebuie să consultați un specialist. Termostatul smart trebuie să fie compatibil cu modelul de centrală termică pe care o aveți.
Alte metode prin care putem reduce costul energiei
Puteți opta în prezent pentru energia verde, cum ar fi cea solară. Cu panourile solare, vă puteți produce propria energie, reducând considerabil costul. Există foarte multe variante eco-friendly care ne ajută să producem energie curată pe durata întregului an, chiar și în timpul iernii.