Cumpara online folosind link-urile de afililiere si vei ajuta dezvoltarea acestui website fara niciun cost suplimentar pentru tine: eMAG, PCGarage, evoMag, Vexio, QuickMobile, Flanco, FashionDays, ABDComputer

Astazi, luni, 18 ianuarie, este „Blue Monday” (lunea trista) care semnifica cea mai deprimanta zi a anului 2021. A treia zi de luni a fiecarui an poarta acest titlu care a fost stabilit dupa criterii mai mult sau mai putin stiintifice.

Depresia este boala secolului, iar acest lucru nu este o noutate pentru nimeni. Ultimele studii pe acest topic noteaza ca pana in 2030 depresia va fi pricipala cauza a mortalitatii.

Cum a aparut Blue Monday

Conceptul Blue Monday a aparut in 2005 si ii apartine psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formula matematica pentru a calcula care este cea mai trista zi din an. Arnall a tinut cont de cativa factori precum: conditiile meteo, nivelul datoriilor acumulate, numarul de zile scurse de la sarbatorile de iarna, nivelul de motivatie.

Ianuarie este luna in care corpul se resimte dupa consumul de alcool si excesele culinare din luna decembrie, conturile bancare sunt mai goale decat inainte de sarbatori si mai avem de asteptat cateva luni pana cand se va mari ziua. Vacantele, unul dintre cele mai frumoase lucruri, sunt acum doar o amintire, iar acest lucru poate accentua depresia. De asemenea, exista multi oameni care nu suporta zilele de luni.

După primul studiu realizat de cercetătorul britanic pe această temă, în 2005, alte analize au întărit ipoteza „Blue Monday”. Una dintre ele a demonstrat, de exemplu, că cea de-a treia zi de luni din ianuarie corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă, iar un alt studiu a evidenţiat o anumită creştere a numărului cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă.

Ce ne recomanda psihologii

Psihologii recomanda sa gandim pozitiv si sa gasim mereu o activitate cu care sa ne ocupam mintea si timpul, iar in acest fel nu vom lasa gandurile urate sa-si faca de cap in mintea noastra. Putem sa sunam un prieten si sa povestim lucruri frumoase sau sa dezbatem topicuri generaliste.

Putem sa citim, sa ascultam muzica si este important sa facem sport. Indiferent ca iesim afara si alergam, ca mergem la sala sau ca facem exercitii pe covorul din sufragerie, miscarea mentine un tonus fizic si psihic ridicat. De asemenea, este important sa ne odihnim corespunzator, sa fim atenti la ce mancam si sa ne hidratam.

Citeste si

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here