Android 14
Android 14

Android 14 va face o schimbare majora pentru a va ajuta sa va pastrati telefonul in siguranta impotriva malware-ului. Liniile de cod, postate pe proiectul sursa deschis Android arata ca Google va face politicile sale API mult mai stricte, blocand efectiv instalarea multor aplicatii vechi.

Daca se activeaza fortarea versiunii minime SDK instalabile, se va bloca instalarea aplicatiilor care folosesc o versiune tinta SDK mai mica decat cea necesara. Acest lucru ajuta la imbunatatirea securitatii si confidentialitatii, deoarece malware-ul poate tinti versiuni SDK mai vechi pentru a evita aplicarea comportamentului API noi.

Google deja cere ca aplicatiile sa fie la zi si sa foloseasca cele mai noi caracteristici Android 14 pentru siguranta, dar aceasta regula se aplica doar pentru aplicatiile care sunt trimise si incarcate in magazinul Play. In acest moment, toate aplicatiile noi trebuie sa tinteasca Android 12 sau mai recent pentru a trece aceasta cerinta.

Dar developerii pot sa insele usor aceasta regula punand aplicatiile lor pe un magazin tert. Cu schimbarile planificate, restrictiile API vor fi mutate la un nivel local, blocand instalarea direct din sistemul de operare de pe dispozitivul curent.

Aceasta miscare va face mult mai greu pentru aplicatiile vechi sa fie instalate pe telefoanele Android mai noi, securitatea fiind indicata ca motivul principal al schimbarii. Multe aplicatii malware tintesc versiuni Android mai vechi care folosesc reguli si restrictii de securitate mai slabe.

Initial, schimbarea va afecta doar aplicatiile foarte vechi care tintesc versiuni vechi ale Android, dar scopul este sa mutati curand pragul la Android 6.0 (Marshmallow) si sa continuati sa ridicati bara dupa aceea.

Recomandari