Consumarea unui ou pe zi poate reduce semnificativ riscul bolilor de inimă, conform unei cercetări realizate de cercetătorii chinezi și britanici.
Echipa de cercetători a fost condusă de profesorul Liming Li și de doctorul Canqing Yu de la School of Public Health din cadrul Peking Univversity Health Science Center. Aceștia au vrut să vadă dacă există vreo legătură între consumul de ouă și dezvoltarea de boli cardiovasculare, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral hemoragic și accident vascular cerebral ischemic.
Cercetătorii au folosit date de la un studiu în curs de desfășurare, în care sunt implicați aproape jumătate de milion de adulți cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, din 10 zone diferite ale Chinei. Aceștia nu avuseseră probleme de sănătate de tipul cancerului, diabetului și bolilor de inimă. Au fost întrebați despre frecvența consumului de ouă. Peste aproape nouă ani, cercetătorii i-au reanalizat.
În jur de 13% au spus că mâncau ouă zilnic, pe când 9% au spus că ori mâncau ouă foarte rar, ori niciodată. De asemenea, 83.977 de oameni au suferit de boli cardiovasculare, iar 9.985 din aceștia au murit. Remarcabil a fost că oamenii care mâncau ouă zilnic au dat dovadă de un risc mult mai mic de boli cardiovasculare. Consumul unui ou pe zi a fost asociat cu un risc cu 26% mai scăzut de accident vascular cerebral hemoragic, cu 28% mai scăzut de a muri de la un asemenea accident și cu 18% mai scăzut de a muri de o boală cardiovasculară.
Ouăle sunt adeseori privite drept o sursă de colesterol, de unde și reputația lor oarecum negativă. Studiile arată însă că ele contribuie la acumularea așa-numitului colesterol bun. Acesta este o parte importantă a celulelor din corpul uman și ajută la eliminarea altor forme de colesterol din sânge.
Un singur ou conține și 35% din doza zilnică recomandată de colină, un compus esențial pentru funcțiile cognitive, ce ar putea proteja împotriva bolii Alzheimer.