Multi cred ca un telefon de 100 de euro reprezinta o afacere proasta. Dar asta e adevarat doar cand criteriile de selectie sunt gresite.
Astazi poti gasi un telefon la 100 de euro care sa-ti ofere si o experienta decenta de utilizare. Subliniem „decenta”, pentru ca nu te poti astepta sa primesti foarte multe lucruri in acesti bani.
Pentru ca atunci cand e vorba de un buget redus compromisul nu poate iesi din discutie, iata la ce trebuie sa te uiti cu atentie inainte de-a lua o decizie.
1. Performanta telefonului
Sunt sanse minime sa gasesti un telefon cu procesor octa-core la 100 de euro, dar te poti multumi cu un quad-core Cortez-A53 sau modelul mai vechi Cortex A7, care pot oferi o experienta satisfacatoare pentru utilizarea zilnica, social media si navigare. Un lucru e clar, nu poti sa ai mari pretentii de la jocuri pe un astfel de procesor.
In privinta memoriei RAM, in acest pret poti obtine cel mult 2GB RAM. Poti alege insa un telefon cu Android Go si 1GB RAM pentru care, datorita platformei optimizate, nu vei avea nevoie de foarte multa memorie. Un lucru este insa clar: sa fugi de telefoanele care au 512 RAM.
2. Capacitatea de stocare
Telefoanele ieftine rareori vin cu o capacitate mare de stocare. Uita, asadar, de 64 sau 32GB si considera-te norocos daca dai peste un model cu 16GB. Alege 8GB doar daca telefonul are si slot pentru card extern si ai de gand sa platesti un serviciu de cloud ca sa-ti stochezi acolo pozele.
3. Ecranul
In aceasta marja de pret nu vei gasi niciun display cu rezolutie de 1080p, ci mai degraba 480p sau 540p. Exista insa si modele cu 720p, precum Xiaomi Redmi 6A. Din fericire, poti gasi atat modele de 4 inch, cat si de 6 inch, ceea ce inseamna ca ai o flexibilitate destul de mare. In privinta materialului, nu te astepta la unul AMOLED, ci mai degraba la un ecran LCD.
4. Camera foto
Rareori vei da peste un telefon cu camera duala, iar atunci cand vei gasi ceva de acest fel, camerele vor fi foarte slabe. Orienteaza-te pe un model cu o singura camera foto, de 13MP sau 5MP. Din pacate, nu vei gasi nici stabilizator de imagine, asadar pozele in conditii de luminozitate scazuta nu vor fi deloc impresionante.
5. Durata de viata a bateriei
Poti gasi lejer orice baterie intre 2000 si 3000 mAh, ceea ce inseamna ca vei obtine o zi full de utilizare, dat fiind ca performanta telefonului este mai scazuta. Mai sunt si modele precum Nokia 2, care ofera chiar si 4000 mAh sau 5000 mAh baterie.
6. Alte beneficii
Nu vei gasi in acest pret telefoane rezistente la contactul cu apa, cu incarcare wireless sau cu slot USB Type-C. Unele ofera insa Bluetooth 5.0 si senzor de amprenta.