În fața întrebării: «de ce îți este frică?», prima reacție a oricărei persoane este de a spune «de nimic». Cu toate acestea, discutând cu prieteni, colegi și auzind cuvinte precum «îngrijorat», «stresat», «nervos», «la limită», încep să iasă la suprafață temeri ascunse.
Cea mai buna metodă pentru a combate anxietatea este ca zilnic să depunem efort permanent pentru a ne întări rezistența și sănătatea mentală. De-a lungul vieții cu siguranță vom ajunge să apreciem unele greșeli pentru informația nouă pe care au adus-o în viața noastră.
Mai jos sunt câteva exerciții de încercat zilnic pentru a ajunge la un echilibru emoțional și mental.
Vizualizați rezultatele pozitive
La începutul sau la sfârșitul oricărei zile, priviti dincolo se situațiile incerte din viața voastră, fie ele minuscule sau dimpotrivă majore. «Oare o să fiu apreciat ?», «Oare copilul meu se va descurca la noua școală?», «Oare mă vor suna înapoi cei cu care am avut interviu?».
În cazul fiecărei întrebări, încercați să vizualizați un scenariu optimist, rezultatul cel mai bun și mai frumos pe care l-ați putea obține. Aceasta nu pentru a ajunge să fiți dezamăgiți ulterior, ci pentru a vă deschide mintea care va găsi cu siguranță metode noi în a ajunge la cel mai bun rezultat posibil.
Transformați anxietatea în progres
Plasticitatea creierului nostru ne ajută să fim rezistenți în vremuri grele, să învățam cum să fim calmi, să reanalizăm situațiile, să ne reașezăm gândurile și să luăm cele mai înțelepte decizii.
De aceea, este bine să ne reamintim zi de zi faptul că anxietatea nu trebuie privită tot timpul că un lucru rău, mai ales ținând cont de următoarele:
- Mânia ne poate distrage atenția și abilitatea de a atinge anumite performanțe sau ar putea să vă motiveze și să vă reamintească ceea ce este important;
- Teama vă poate declanșa amintiri ale eșecurilor din trecut, vă poate distrage atenția și concentrarea sau dimpotrivă, vă poate face mult mai atenți în privința luării deciziilor, vă poate ajuta să reflectați și de să creați oportunități de schimbare a direcției și abordării
- Tristețea vă poate demotiva sau vă poate ajuta să prioritizati și vă poate motiva să schimbați mediul, împrejurările și comportamentul
- Îngrijorarea poate sta în calea îndeplinirii scopului sau vă poate ajuta să vă ajustați așteptările, să deveniți mai realiști și orientați către un scop bine determinat
- Frustarea vă poate fura motivația sau vă poate provoca să faceți mai mult și mai bine.
Încercați ceva nou
În prezent este mai ușor că oricând să participați la un curs online sau să intrați într-un club sportiv local sau chiar să participați la un eveniment virtual. Scopul este de a ne împinge creierul și corpul să încerce un lucru neîncercat înainte. Nu trebuie să fie ceva complicat, poate să fie ușor în afara zonei de confort.
Cereți ajutorul
Să poți să ceri ajutor, să te conectezi în permanență cu prietenii și familia și să întreții relațiile de susținere permanentă, ajută să păstrați anxietatea la distanță și vă face să conștientizați că nu sunteți singuri pe lume. Sentimentul că sunteți înconjurați de oameni cărora le pasă de voi este de importanță maximă în perioadele de stres. Atunci când trecem printr-o perioadă de stres, prima reacție este să facem un pas înapoi și atunci avem nevoie să ne întoarcem către cei dragi.
Petreceți timp în natură
Știința a arătat că timpul petrecut în natură are efecte positive asupra sănătății noastre mentale.
Nu trebuie să locuim în apropierea unei păduri, putem să mergem pur și simplu într-un parc sau orice spațiu din liniștit din natură, cu verdeață și cât mai putini oameni în jur.
Inspirați profund, relaxați-vă și conștientizați sunetele din jur, mirosurile și imaginile. Folosiți-vă toate simțurile pentru a deveni cât mai conștienți de natură din jurul vostru și frumusețea ei. Acest exercițiu ajută să ne refacem nivelul energiei și să ajungem la un echilibru.