Drumetiile si traseele montane sunt o modalitate dinamica de petrecere a timpului liber. Pe langa o conditie fizica buna, un echipament adecvat este necesar sa cunoasteti si un set de reguli esentiale pentru a evita intalnirile cu ursii sau alte animale salbatice.
Ursii sunt tot mai prezenti pe traseele montane practicate de turisti. Salvamontistii maramureseni au gasit urme de ursi in zona Izvoare, spre varful Ignis din Maramures, pe un traseu marcat, relativ usor si frecventat de turisti.
„Salvatorii montani aflati in serviciul de permanenta in baza Salvamont Izvoare au verificat indicatoarele, unele dintre ele (inclusiv stalpii pe care erau montate acestea) fiind distruse de animal”, au declarat salvamontistii pentru adevarul.ro.
Reguli vitale pe munte
- Nu parasiti niciodata poteca marcata. Animalele salbatice evita zonele frecventate de oameni, iar in acest fel riscul de a da nas in nas cu ursul este minim.
- Nu mergeti singur pe munte. O simpla discutie cu partenerul de calatorie este de multe ori suficienta pentru a tine animalele salbatice la distanta. Puteti de asemenea sa strigati din cand in cand sau sa luati la voi un fluier pe care sa il tineti la indemana.
- Cainii de companie trebuie sa fie tinuti neaparat in lesa. Acestia pot agita animalele salbatice si le pot trimite inspre voi.
- Luati cu voisi tineti la indemana spray-ul pe baza de piper si/sau emitatorul de ultrasunete impotriva animalelor salbatice. Acestea sunt foarte mici si compacte si pot fi de un real folos. Atentie cand pulverizati sprayul deoarece vantul poate sa intoarca jetul de piper spre voi.
- Nu va plimbati seara tarziu sau noaptea deoarece animalele sunt mult mai active atunci.
- Daca un pui de urs va iese in cale, nu raspundeti dorintei lui de joaca. Schimbati directia si indepartati-va de el. Unde este un pui de urs este si ursoaica. In 99% din cazuri ursoaica il supravegheaza ascuns in apropiere si nu va ezita sa va atace daca vede ca v-ati apropiat de el.
- In cazul in care puiul de urs va urmareste, abandonati gradual haine, alimente sau alte lucruri care sa-l faca curios sa le analizeze si sa-l opreasca din urmarire.
„Recomandam precautie in deplasare Pentru orice probleme intampinate nu ezitati sa sunati la 0SALVAMONT (0725826668) si la 112!”, mai transmit salvatorii montani maramureseni.
Care sunt regulile de care tii cont cand parcurgi un traseu montan?