Luna martie a anului 2020 a fost una marcantă pentru întregul glob, iar măsurile care au fost luate în toate domeniile, au afectat major economia. Unul dintre domeniile cele mai greu încercate și afectate este clar cel al ospitalității.
Impactul major asupra călătoriilor și turismului
Organizația Mondială a Turismului estimează că toate restricțiile de călătorie impuse în ultimul an au că efect o scădere a turismului la nivel mondial de circa 20-30%, comparativ cu anul 2019. Aceasta în condițiile în care turismul asigură 10% din PIB la nivel mondial.
Toate domeniile conexe au avut de suferit și se confruntă cu situații nemaintalnite, atât în aviație, cât și în domeniul ospitalității, având scăderi importante în venituri, pe alocuri cazuri de insolvență sau chiar concedieri în masă.
În India impactul asupra industriei ospitalității este unul major. Hotelurile locale au avut un final de an 2020 cu pierderi foarte mari și alte pierderi în primul trimestru din 2021. Încă din martie 2020 au fost înregistrare foarte multe anulări în toate segmentele de piață, corporate, MICE și leisure.
În Europa experții au prevăzut o scădere în industria hotelieră pentru anul 2020 între 11 și 29%. Faptul că barurile, cafenelele și restaurantele au fost închise o perioadă lungă de timp, a avut un impact major asupra industriei.
În China, comparativ cu anul 2019, gradul de ocupare a scăzut cu circa 68%. Însă China este și prima țară care a înregistrat o revenire timidă, aici fiind de fapt punctul zero al pandemiei. În prezent, 87% dintre hotelurile din China s-au redeschis iar gradul de ocupare începe să înregistreze creșteri.
Impactul asupra locurilor de muncă din domeniul ospitalității
Este estimat că în lume au fost pierdute circa 50 de milioane de locuri de muncă în industria ospitalității. Continentul cel mai greu încercat este Asia.
Urmare a restricțiilor de călătorie, închiderii granițelor și măsurilor de carantină, mulți angajați nu s-au mai putut deplasa la locul de muncă, lucru care a avut un impact important asupra veniturilor. Ținând cont de perioada incertă, companiile evită să facă investiții sau să cumpere bunuri, precum și să facă noi angajări. Mare parte din forță de muncă înregistrează o imigrare domestică, respectiv persoanele care lucrează în prima linie în hoteluri au revenit în țările lor de origine. Un număr mare de persoane care lucrau în domeniu se reorientează, respectiv merg către domenii în care au o siguranță mai mare a locului de muncă.
Posibilitatea de a îmbunătăți performantele angajaților
Pentru a evita cele de mai sus, hotelieri pot încuraja angajații să facă o serie de cursuri menite să le îmbunătățească performantele, crescandu-le astfel încrederea în compania hotelieră angajatoare.
De asemenea, se poate oferi posibilitatea angajaților să se reorienteze către un alt departament din hotel, astfel încât să poată fi acoperite cât mai multe dintre locurile de muncă necesare pentru ca afacerea să meargă mai departe.
Cursurile online pot fi iarăși avantajoase. Acest lucru permite instituriilor să se reorganizeze și să aibă sesiuni live, asigurând astfel un «cash-flow» și reducând într-o oarecare măsură nivelul de stres al angajaților.
Cu siguranță ne aflăm în fața unui moment unic în istorie, în care peste 200 de țări au fost pur și simplu paralizate de același factor. Ospitalitatea așa cum o știam cu toții se poate schimba definitiv, însă pentru a rămâne în viață trebuie să găsească modalități creative pentru a-și securiza afacerile.