Dacă te-ai certat vreodată cu partenerul sau soțul tău din cauza finanțelor, nu ești singur. Banii sunt un subiect foarte delicat pentru cupluri și o cauză principală a divorțurilor și separărilor. Se preconizează că infidelitatea financiară va continua să fie o zonă de conflict majoră în relații, mai ales acum, când economia devine mai dificilă.
Numeroase sondaje au stabilit că, atunci când cuplurile se ceartă din cauza banilor, certurile tind să fie problematice, intense și cel mai probabil să rămână nerezolvate. De exemplu, având în vedere accesul sporit la împrumuturi negarantate, soțul/soția dumneavoastră poate accesa un credit online și poate deturna fonduri. Cu toate acestea, problemele legate de bani nu trebuie să creeze o prăpastie între tine și partenerul tău, după cum vei afla în acest articol.
Provocări financiare comune pentru cupluri
Nu este niciun secret că persoanele care au o relație serioasă tind să aibă mai multă stabilitate și libertate financiară decât persoanele singure. Indiferent dacă sunteți căsătorit sau vă întâlniți în mod activ cu gândul la căsătorie, este recomandabil să fiți curioși cu privire la situația financiară a partenerului dvs. și la convingerile acestuia cu privire la bani. Deși opiniile și cunoștințele comune în materie de finanțe reprezintă o bază bună pentru creșterea financiară în cadrul unei relații, este foarte puțin probabil ca aceștia să fie perfect aliniați în ceea ce privește obiectivele și valorile financiare, așa că nu vă stresați din cauza nepotrivirii dintre dvs. și partenerul dvs. Cu toate acestea, dacă dvs. și partenerul dvs. nu sunteți sincronizați din punct de vedere financiar, există modalități de a crea această armonie și de a prospera în relația dvs. Iată câteva probleme frecvente legate de bani pe care le întâmpină cuplurile și cum le puteți rezolva.
1. Obiective financiare nepotrivite
Dacă tu și partenerul tău aveți obiective și viziuni financiare diferite, atunci aveți șanse foarte mari să vă certați din cauza banilor. De exemplu, este posibil ca partenerul tău să lucreze pentru a extinde portofoliul de investiții al familiei, în timp ce tu te concentrezi să economisești pentru o escapadă romantică în Alpi. Obiectivele voastre nealiniate sunt susceptibile să provoace conflicte între voi doi, deoarece nu sunteți investiți în planurile celuilalt. Deși există suficient spațiu și motive pentru a atinge ambele obiective separat, comunicarea obiectivelor și a termenelor și elaborarea unui plan care să funcționeze pentru amândoi este o modalitate de a vă ajuta să lucrați ca o echipă.
Soluție: Creați în mod intenționat spațiu și timp pentru a discuta despre situațiile financiare actuale și obiectivele viitoare. Este recomandabil să aveți o astfel de discuție departe de casă, într-o locație neutră, unde vă puteți relaxa și puteți face lucruri pe care le iubiți amândoi. De exemplu, faceți o plimbare pe o plajă, o drumeție sau un picnic în timp ce discutați despre ceea ce vă propuneți să realizați pe termen scurt și pe termen lung ca indivizi și ca și cuplu. Aflați cum vă puteți sprijini reciproc pentru a vă atinge obiectivele individuale și colective. Propuneți bugete și planuri pentru a atinge obiectivele stabilite. Creați modalități de a vă responsabiliza reciproc în vederea atingerii acestor obiective.
2. Eșecul de a comunica cu privire la alegerile în materie de bani
Odată ce v-ați comunicat reciproc obiectivele și viziunile, este important să vă responsabilizați reciproc. Acest lucru se realizează cel mai bine printr-o comunicare eficientă. Atunci când unul dintre parteneri ia o decizie financiară uriașă fără să-l informeze pe celălalt, partenerul care a fost lăsat în afara buclei poate provoca o ceartă din această cauză. De exemplu, dacă aveți un cont comun pentru a contribui la o investiție comună, apoi unul dintre parteneri accesează banii și îi deturnează către un alt proiect, șansele de conflict sunt mari. Asta pentru că unul dintre parteneri se va simți trădat și nerespectat.
Soluție: Luați în considerare stabilirea unor garduri de protecție financiare pentru conturile comune sau bugetele comune. Un buget comun subliniază cine se ocupă de ce facturi și responsabilități pe parcursul lunii și alocă ce anume pentru cheltuieli, datorii și economii. Gardurile de protecție financiară stabilesc limite privind accesul la conturile comune. Un partener poate accesa banii doar cu autorizarea expresă a celuilalt partener.
3. Disonestitate financiară
Infidelitatea financiară este o cauză majoră de separare și conflicte în prietenii, parteneriate și căsnicii. Ea este definită ca fiind actul de a fi neloial în ceea ce privește obiceiurile bănești, cum ar fi ascunderea banilor și a tranzacțiilor de partenerul tău. Infidelitatea financiară își are rădăcinile în trădare și poate duce cu ușurință la probleme financiare, cum ar fi datoriile excesive. Ce determină infidelitatea financiară? Unele persoane susțin că preferă să păstreze anumite aspecte ale finanțelor lor private de teama dezaprobării din partea partenerilor și se simt jenate să împărtășească obiceiurile lor de cheltuieli, în timp ce altele nu doresc să le împărtășească.
Soluție: Creați un mediu de susținere pentru ca partenerul dvs. să vă împărtășească finanțele și deciziile, atât cele bune, cât și cele rele. Fiți transparenți cu privire la planurile și luptele dvs. cu finanțele și colaborați cu partenerul dvs. în vederea atingerii obiectivelor financiare. Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a naviga în finanțe ca un cuplu, puteți apela la terapie.
4. Variante de venituri diferite
În cele mai multe relații, unul dintre parteneri câștigă mai mult decât celălalt, ceea ce cauzează adesea tensiuni în luarea deciziilor și împărțirea responsabilităților. De exemplu, dacă partenerul cu venituri mai mari este obișnuit cu un anumit nivel de trai, partenerul cu venituri mai mici ar putea face eforturi pentru a ține pasul cu celălalt, ceea ce duce la tensiuni economice și, în cele din urmă, la conflicte între cei doi parteneri.
Soluție: Purtați o conversație sinceră despre situația financiară actuală și despre luptele pe care le aveți. Dacă nu reușiți să țineți pasul cu clasa financiară a partenerului dumneavoastră, anunțați-l despre lupta dumneavoastră și discutați o soluție pentru aceasta. De exemplu, ați putea împărți facturile în proporție de 80-20 în loc de 50-50, sau puteți decide cine se ocupă de ce facturi în funcție de puterea financiară a fiecărui partener. Oricum ar fi, onestitatea și compromisul joacă un rol esențial în rezolvarea acestei situații.
Concluzie
Deși relațiile se confruntă cu mai mult decât cu provocări financiare, este important să raționalizați acest aspect al uniunii voastre. Crearea unei sinergii financiare în relația dumneavoastră necesită multă practică și răbdare, iar în timp, veți fi pe aceeași lungime de undă. Nu uitați să continuați să comunicați în mod deschis și sincer despre finanțele voastre și să vă construiți averea împreună. Dacă aveți nevoie de ajutor suplimentar pentru a vă eficientiza finanțele în cuplu, solicitați ajutorul unui consilier financiar sau al unui consilier.