• Anul 429 i.e.n. – Atena
In timpul razboiului peloponesiac intre Atena si Sparta izbucneste o epidemie de tifos omoara 75 000 de atenieni, inclusiv pe Pericle.  In mod curios, spartanii sunt neafectati, iar unii istorici sustin ca ei au avut sistem imunitar mai intarit din cauza ca isi aruncau copii slabi, bolnavi si handicapati in prapastie pentru ca doar genele cele mai rezistente sa supravietuiasca.  Probabil ca epidemia provine din orient dupa ce grecii si persii au intrat in contact prin razboaiele medice.  Imperiul Persan transporta marfuri din Extremul Orient, inclusiv din China dinastiei Zhou.

• Anul 165 – Roma
Izbucneste epidemia de variola care omoara 10 milioane de locuitori ai imperiului roman. Sursa epidemiei ar fi din China dinastiei Han de pe Drumul Matasii sau ruta comerciala dinspre Oceanul Indian. Romanii erau atunci in razboi cu nord-germanicii.

• Anul 541 – Constantinopol  
Izbucneste o  epidemie de ciuma bubonica care omoara 50 milioane de locuitori din Imperiul Bizantin, din Imperiul Sasanid si provenea tot din China dinastiei Wei  pe Drumul Matasii caci bizantinii duceau atunci razboaie cu sasanizii.
O alta epidemie de ciuma va mai izbucni in Ctesiphon, Persia, omorand 100 000, in Insulele Britanice in 664.

• Intre anii 1331 – 1353 –  Kaffa, Ucraina
Dupa expansiunea mongola din orient spre Asia Centrala,  Jani Beg , khanul Hoardei de Aur si oastea sa de mongoli ataca orasul Kaffa, o colonie genoveza. Pentru ca orasul rezista asediului, Jani Beg foloseste o tactica de razboi biologic: catapulteaza cu cadavre de vaci si oameni in orasul Kaffa, contaminate cu virusul Yersinia pestis cu mutatii genetice,   provenit  din China aflata sub dinastia mongola Yuan.
Orasul este conaminat, multi genovezi mor, iar cei care pleaca pe Marea Neagra spre Europa transporta virusul  cu vasele lor, gazduit de purici si sobolani. Ciuma ajunge in Sicilia,  se raspandeste in Genova si Venetia si infesteaza toata Europa, ajungand si la Londra.
Ciuma produce ravagii in Anglia si Franta aflate atunci in razboiul de 100 de ani. 200 de milioane de oameni sunt ucisi in Europa, Africa, Asia Centrala, Orientul mijlociu si Extremul Orient din cauza expansiunii mongole. Epidemia de ciuma a mai revenit din 1855 si a durat pana in 1960 cand a omorat inca 12 milioane de oameni in lumea a treia.

• Anul 1545 – Mexico
Colonistii europeni transporta virusul Salmonella enterica care omoara 20 milioane de azteci  si nimiceste civilizatia azteca pana in 1580 in urma razboaielor de cucerire si colonizare.

• Anul 1629 – Italia
Ciuma bubonica omoara 280 000 de oameni si e asociata cu razboiul de 30 ani.

• Anul 1666 – Londra, Anglia
Marea Ciuma omoara 100 000 de oameni, dar inceteaza brusc cand are loc marele incendiu al Londrei care omoara sobolanii.

• Anul 1772 – Persia
Epidemia de ciuma omoara 2 milioane de oameni.

• Anul 1816 – Calcutta, India
Izbucneste Marea Epidemie de Holera care se raspandeste din India, apoi  China si Japonia si se raspandeste in Rusia, Europa, Orientul Mijlociu  si America de Nord. Omoara 2 500 000 de oameni in toata lumea, dintre care 1 milion sunt rusi. Pandemia tine pana in 1923.

• Anul 1889 – Saint Petersburg, Rusia
O epidemie de gripa omoara 1 milion de oameni in toata lumea, raspandita din Rusia.

• Anul 1860 – Anglia
Turbeculoza, declansata de revolutia industriala si poluare, a omorat 100 milioane de oameni pana in prezent.

• Anul 1918 – Asia de Est
Gripa Spaniola omoara 100 milioane de oameni in toata lumea dupa primul razboi mondial..
O alta epidemie de gripa omoara 3 milioane de oameni in China prin anii 50-60.  In 2009 o alta epidemie de gripa omoara 200 000 de oameni pornita din Mexic.

• Anul 1960 – Africa
Declansata in Africa sub-sahariana,  HIV-SIDA omoara 30 milioane de oameni. Se transmite doar prin contact sexual.

Insa niciuna dintre acestea nu se compara cu cea mai mare si  nimicitoare pandemie din istorie.
Variola, din 1900 pana in 1980, a omorat 300 de milioane de oameni in Africa, America de Sud si Asia.
Pojarul a omorat  200 milioane de oameni in ultimii 150 ani..
Malaria a omorat 300 milioane de oameni din 1900 incoace, desi cifrele s-ar ridica la 500 milioane sau chiar la 1 miliard daca ar fi adaugate victimele din antichitate incoace.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here