Televiziunea japoneză NHK a lansat primele producții la standardul 8K. Prima emisie prin satelit a unui program 8K a avut loc pe 1 decembrie și a presupus difuzarea celebrului film Odiseea Spațială 2001. Standardul „Super Hi-Vision” oferă o imagine incredibil de clară, la rezoluţia de 7680 x 4320 Pixeli, de patru ori mai bună decât cea oferită de standardul 4K şi de 16 ori peste cea Full HD.

Primele transmisii pe satelit NHK în formatul 8K vor include concertele starului pop japonez Kyary Pamyu Pamyu, imagini de la Jocurile Olimpice şi un concert cu muzică de Beethoven.

Engadget comentează că emisia se dorește a fi doar un test privind performanțele tehnologiei, asta în condițiile în care există foarte puține televizoare care redau standardul 8K.

Japonezii de la Sharp abia au început să vândă primul televizor Super Hi-Vision-8K ready la un preț de 6.600 de dolari. În plus, dincolo de televizor, cei care vor să recepționeze semnalul 8K au nevoie de o antenna specială și cabluri HDMI la noul standard 2.1, aflat încă în faza de testare.

Pe piața românească există deja la vânzare un televizor 8K. Modelul Samsung Q900R QLED 8K este disponibil în varianta cu diagonală de 189 cm la prețul de 34.999 de lei.

Televizorul Samsung are o rezoluție Real 8K, ce dispune de o luminozitate de până la 4.000 niți – un standard pe care majoritatea studiourilor cinematografice îl au. Această caracteristică permite televizorului să producă de patru ori mai mulți Pixeli decât un televizor 4K UHD și de 16 ori mai mulți pixeli decât un televizor full HD.

Funcția Q HDR 8K, bazată pe tehnologia HDR (High Dynamic Range) 10+, care optimizează nivelurile de luminozitate ale televizorului și produce culori și imagini impecabile, este, de asemenea, încorporată pentru a furniza imagini conforme cu viziunea creatorilor de conținut.

Tehnologia Samsung 8K AI Upscaling, bazată pe inteligența artificială, livrează o calitate a imaginii și a sunetului la un nivel compatibil cu 8K, indiferent de calitatea sau formatul sursei originale.

Și LG a lansat primul său televizor 8K Super UHD. Cunoscut sub numele de LG UH9800, gadgetul are un ecran de 98 de inchi şi o rezoluţie incredibilă, de 7680×4320 pixeli.

Ca să vă faceţi o idee, un televizor Full HD are o rezoluţie de 1920×1080 pixeli, adică 3,6 milioane de pixeli, în timp ce LG UH9800 are 33,1 milioane de pixeli.

Potrivit celor de la LG, ecranul 8K permite afişarea unor imagini de până la 4 ori mai clare decât cele 4K şi de 16 ori mai bune decât poate afişa un televizor Full HD.

Dincolo de ecranul incredibil, televizorul beneficiază de cele mai noi soluţii software, astfel că este capabil să redea, simultan, conţinut de pe internet şi programe TV în format clasic, alături de jocuri şi aplicaţii video-chat.

Samsung QLED 8K Q900R TV
Share.
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Exit mobile version