Pe vremea când eram copii, cu toții ne imaginam că suntem într-o continuă aventură. Fiecare potecă din pădure era o rută de comerț, fiecare piatră pe care o adunam de pe jos era una prețioasă, fiecare groapă pe care o descopeream era o peșteră care ne putea conduce către centrul pământului.

Pe măsură ce am crescut, am realizat că aceste lucruri sunt în imaginația noastră. De cele mai multe ori cel puțin.

În anul 1963, un bărbat din orașul Derinkuyu, situat în regiunea Cappadocia din Turcia, își renova casa. În momentul în care a dat jos unul dintre pereții pivniței, a fost intrigat să descopere o cameră secretă. Săpăturile ulterioare au dezvăluit un tunel care ducea către un oraș subteran, rămas ascuns pentru sute de ani.

Surprinzător pentru toată lumea, orașul modern Derinkuyu fusese în tot acest timp construit deasupra orașului vechi subteran Derinkuyu, format din tuneluri complexe, oraș care pare să fi adăpostit undeva la 20 000 de oameni.

Cum și de ce a fost construit acest oraș subteran? Există oare și altele ca el?

Cum putea rămâne secret un oraș?

În mod surprinzător, Derinkuyu nu este singurul oraș subteran din zona Cappadocia. Există cel puțin 35 de astfel de orașe cunoscute și cu siguranță altele care așteaptă să fie redescoperite. Ceea ce deosebește Derinkuyu de celelalte este dimensiunea lui incredibilă. Acesta este similar unei colonii de furnici construite de oameni, ajungând până la o adâncime de 80 de metri. În total, orașul are o suprafață de 4.5 km pătrați.

De asemenea, orașul impresionează prin complexitate. Aerul de la suprafață era adus în subteran printr-un sistem de 15 000 conducte de ventilație și existau și fântâni pentru a avea apă curentă. Orașul era accesibil de la suprafață prin cel puțin 600 de cai de acces secrete. Acestea puteau fi blocate cu stânci de dimensiuni mari, care puteau fi mișcate numai din interior, pentru a ține intrușii la distanță.

Cum a fost construit acest oraș?

Au apărut tot felul de teorii și povești în jurul acestui oraș misterios, unii spun că a fost construit de către invadatori din spațiu, deoarece nicio tehnologie umană nu ar fi putut să conceapă ceva atât de complex.

Nu este adevărat nici pe departe. Cappadocia, această zonă din Turcia unde orașe subterane se găsesc din abundență, se află pe un platou de rocă, cu o înălțime de 1km. Întreaga regiune a fost îngropată în multe straturi de cenușă vulcanică, rezultată în urma unei explozii întâmplate cu milioane de ani în urmă. De-a lungul timpului, cenușă s-a pietrificat, însă a rămas mai puțin dură decât alte tipuri de rocă, lucru care o face ușor de spart/săpat. Acest lucru în făceau hitiții, săpând gropi în rocă pentru a-și depozita alimentele.

Cine a construit orașul Derinkuyu?

Această întrebare este destul de complicată. Unele voci afirma că Derinkuyu a fost excavat de către hitiți între secolele 15 și 12 i.Hr. Alții consideră că a fost construit mai târziu, de către frigieni, un grup indo-european care a trăit în zona Balcanilor, între secolele 8 și 7 i.Hr. Oricare dintre teorii ar fi corectă, este clar că Derinkuyu este pe cât de vechi pe atât de misterios.

Este cert faptul că orașul s-a aflat într-o continuă expansiune, trecând de la o civilizație la alta. Acest lucru este ușor de observat, începând de la inscripțiile grecești de pe capela creștină și până la tunelele lungi construite de bizantini pentru a conecta orașul cu altele aflate în apropiere.

De ce a fost orașul construit?

În ciuda complexității și dotărilor, Derinkuyu nu a fost construit pentru a fi folosit permanent. Intrările secrete, mecanismele de apărare, capacitatea de a închide orașul complet din interior, indică faptul că Derinkuyu trebuia să fie un refugiu.

Dacă ne gândim la faptul că Turcia este strategic poziționată, între Strâmtoarea Bosfor, făcând legătura între Europa și Orientul Mijlociu, precum și între Marea Neagră și Marea Mediterană, acest lucru este deductibil. Înainte că otomanii să preia controlul asupra regiunii, aceasta a fost disputată timp de mai multe milenii. Și ce metodă mai bună de a proteja oamenii decât într-un refugiu subteran? Pe măsură ce societatea a devenit mai stabila și s-a instaurat ordinea, oamenii au uitat de orașul subteran.

Cum se poate vizita orașul?

În zonă sunt organizate numeroase tururi pentru cei care vor să viziteze Derinkuyu și alte orașe subterane din zona Cappadociei. Cu toate acestea, dacă știți că suferiți de claustrofobie, nu este o idee bună să vizitați orașul subteran, ținând cont de faptul că unele pasaje sunt extrem de înguste în anumite locuri.

Share.
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
Exit mobile version