In cazul in care ai probleme de vedere sau vrei sa dai cadou un telefon cu Android unei persoane mai in varsta, ai face bine sa intelegi un pic modul in care functioneaza setarile de accesibilitate. Din doar cateva atingeri, un purtator de ochelari s-ar putea sa castige confortul de a nu mai fi nevoit sa-i poarte atunci cand vrea sa initieze un apel pe mobil sau sa citeasca un mesaj pe WhatsApp.
Indiferent ce tip de problema de vedere ai, in doar cateva momente, interactiunea cu telefonul ar trebui sa-ti devina mai facila. In acest scop, primul gest pe care trebuie sa-l faci este sa intri la Setari. In functie de versiunea de Android, pasul urmator s-ar putea sa varieze, dar important este sa ajungi la Accesibilitate. De obicei, se numara printre ultimele optiuni de la baza, inainte de Sistem sau Informatii.
La Accesibilitate, vei intampina o serie stufoasa de optiuni a caror utilitate nu este foarte evidenta. Doar doua te intereseaza si le vei gasi un pic mai jos pe respectiva pagina de meniu, la sectiunea Afisare.
Prima este dimensiune font si iti permite sa modifici dimensiunea scrisului din toate meniurile sau aplicatiile pe care le accesezi pe smartphone. Daca optezi pentru extrema dreapta cu respectivul slider, textele vor fi semnificativ mai mari. Modificarile facute aici intra in vigoare in timp real. Nu trebuie sa apesi pe vreun Ok sau Apply.
Dimensiunea de afisare este a doua setare care ne intereseaza si face referire la dimensiunea icoanelor de pe ecran, a ferestrelor si altor elemente grafice din aplicatiile pe care le rulezi. La fel ca mai sus, trebuie sa optezi pentru extrema dreapta pentru ca lucrurile sa se vada mai mari sau pentru extrema stanga ca sa fie mai mici.