In ultimii ani, muzica s-a mutat in format digital pe aplicatiile de streaming. Acest lucru inseamna ca artistii nu mai obtin neparat bani din vanzarea de CD-uri. Ei bine, marii beneficiari sunt platformele de streaming muzical, nu artistii.

Aritstii isi lanseaza piesele pe platforme de streaming precum Spotify, Youtube sau Apple Music, iar cea mai mare parte dintre venituri vine tot de pe aceste platforme. Evident, cea mai mare parte din incasari vine din concerte si evenimente.

Un utilizator care alege sa plateasca abonament pe o platforma de streaming precum Spotify sau Apple Music, acesta crede ca banii merg catre artistii preferati. Autoritatile din Marea Britanie au de gand sa deruleze o ancheta pentru a vedea daca artistii sunt platiti pentru continutul urcat in aceste platforme.

Presa din Marea Britanie noteaza ca in 2019 piata de streaming a generat venituri de peste 1 miliard de lire sterline. Chiar si asa, artistii se plang si sunt nemultumiti ca incaseaza sume foarte mici de la aceste platforme.

Cu cat platesc Spotify, Youtube si Apple Music fiecare play al unei piese

Spotify plateste artistului 0,002 lire sterline pentru fiecare ascultare, Apple Music ofera 0,0059 litre, iar Youtube plateste cea mai mica sume si anume 0,00052 lire sterline pentru fiecare play. Banii incasati din streaming se impart apoi catre toata echipa care a contribuit la piesa respectiva: case de productie, compozitori, songwriteri si artisti. In general, un artist incaseaza doar 13%, iar restul de bani merg la casa de discuri.

Cifrele nu mint, iar artistii nu sunt platiti corect de platformele de streaming muzical. Ancheta incepe de luna viitoare.

„Ne intrebam daca aceste modele de afaceri folosite de marile platforme de streaming sunt corecte pentru artisti, pentru cei care furnizeaza continutul de acolo. Pe termen lung, analizam dacă platformele folosesc diverse tertipuri pentru a limita continutul, numarul de artisti si de piese de care ne bucuram”, a spus unul dintre parlamentarii care sustin acest demers.

Recomandari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here