Proprietarii care ofera imobile spre inchiriere sunt obligati sa inregistreze contractele la ANAF. Un studiu realizat de agentia imobiliara Kastel Group concluzioneaza ca doar 33,7% dintre chiriasi stiu ca au contractul inregistrat la ANAF. In schimb, 34,9% au spus ca proprietarii nu au declarat contractul la ANAF sau nu au contract de inchiriere.
Piata imobiliara este intr-o zona gri
„Piata imobiliara se poate dezvolta doar daca se bazeaza pe corectitudine si respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clientilor si colaboratorilor nostri. Lucram cu juristi si experti financiari care ne ajuta sa ii informam ce obligatii legale au si care sunt consecintele incalcarii lor. Piata imobiliara continua sa ramana intr-o zona gri. Mai este multa educatie de facut la acest capitol”, spune Christian Tudorache, CEO si cofondator Kastel Group, pentru adevarul.ro
La ce riscuri se expun ambele parti daca nu semneaza un contract
Proprietarii evita sa semneze contracte scrise cu chiriasii pentru a evita plata impozitului pe veniturile obtinute din chirie.
„Proprietarul nu va putea demonstra obligatiile pe care chiriasul si le-a asumat si nu va putea dovedi eventualele pretentii fata de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate intampina pot fi legate de: refuzul de plata a chiriei, plata unei chirii mai mici decat cea convenita, imposibilitatea controlarii modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlarii duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalitati de intarziere la plata chiriei. Cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului. La restituire, chiriasul va putea contesta orice pretentii ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotarile acestuia”, explica avocatul Doru Neamtu.
Imposibilitatea executarii silite a chiriasului
In cazuri extreme, chiriasul nu va putea fi executat silit, iar proprietarul nu-si va putea recupera eventualele chirii restante. De asemenea, proprietarul va raspunde si penal pentru evaziune fiscala si nedeclararea venitului obtinut.
„Legea prevede sanctiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte. Inchisoarea de la doi la opt ani sau interzicerea unor drepturi sau amenda penala. Individualizarea pedepsei se realizeaza in functie de valoarea prejudiciului si de momentul si conditiile in care acesta este acoperit”, completează Doru Neamțu.